Toyota’s VR-simulatie leert bestuurders beter concentreren

TeenDrive-365
Toyota zet een Oculus Rift in om (vooral tieners) te leren hoe ze beter om moeten gaan met afleidingen in het verkeer.

We weten allemaal dat we goed op de weg voor ons moeten letten als we een auto besturen, maar anno 2015 zijn er steeds meer afleidingen die precies het tegenovergestelde in de hand werken. Onlangs demonstreerde Toyota hun TeenDrive365-programma, die tieners en hun ouders met hun neus op de feiten moet drukken wat betreft de gevaren van afleidingen in het verkeer.

Irritante vrienden en berichten
Nadat de leerlingen een Oculus Rift-headset op hun hoofd hebben geplaatst, bevinden ze zich ineens in een verkeerssituatie waarbij er alles aan gedaan wordt om de bestuurder af te leiden. Zo krijgen ze berichten op hun (virtuele) smartphone, en zitten vrienden op de achterbank luidkeels met elkaar te praten en vragen aan je te stellen.

Toyota kiest naar eigen zeggen voor virtual reality omdat het een ervaring creëert die vele malen dichterbij de echte wereld komt dan een simulatie die zich op een beeldscherm afspeelt. Door geluid vanuit alle hoeken te laten komen, lijkt het echt alsof je in een auto zit.

Toekomstmuziek?
Voorlopig wordt de simulatie alleen in gebruik genomen in Amerika, maar het is een indrukwekkende ontwikkeling, die we in de toekomst wellicht ook bij Nederlandse rijscholen tegenkomen. Gevaarlijke situaties oefenen is immers nogal lastig op de openbare weg, terwijl dat op de virtuele snelweg geen probleem is.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *