Tropomi: Nederlandse ruimtevaartinnovatie is vandaag gelanceerd

Auteur: , Geen reacties
Tropomi

Minister Kamp: "De Tropomi laat zien hoe we in Nederland met innovatie en doorzettingsvermogen grenzen verleggen en oplossingen bieden voor mondiale uitdagingen."

Het Nederlandse meetinstrument Tropomi is vandaag vanaf een lanceerbasis in het Russische Plesetsk in een baan om de aarde gebracht. Dit apparaat is in staat om vanuit de ruimte gedetailleerd op elke plek op de wereld, één keer per dag de luchtkwaliteit te meten. Het is een Nederlandse oplossing voor de mondiale uitdaging om industrie, vervoer en energieproductie te verduurzamen en broeikasgasuitstoot terug te dringen. De Rijksoverheid heeft de ontwikkeling van de uitvinding de afgelopen zeven jaar met bijna honderd miljoen euro ondersteund! Hopelijk versterken we hiermee onze positie in de Europese ruimtevaartsector.

Inzicht nodig voor klimaatakkoord
Om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen, voert het kabinet een actief beleid om de economie te vergroenen. Zo zorgt het Energieakkoord ervoor dat het aandeel duurzame energie toeneemt van 6% nu naar 16% in 2023. Met de energie-intensieve industrie is afgesproken tot 9 petajoule aan energiebesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren. Om vervolgstappen te kunnen maken, is wereldwijd extra inzicht nodig.

Tropomi maakt daarom tot 2025 niet alleen inzichtelijk hoe het op de wereld met de luchtkwaliteit is gesteld en waar de uitstoot van de broeikasgassen plaatsvindt, maar ook wat de bronnen zijn van die vervuiling. Weerinstituut KNMI maakt daar vervolgens luchtkwaliteitskaarten van. Zeven jaar lang hebben onderzoekers en bedrijven samen aan Tropomi gewerkt. De Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO sloeg de handen ineen met het KNMI en de onderzoeksinstituten TNO en SRON. De Nederlandse vestiging van Airbus was de hoofdaannemer van het project.

Hollands trots
Nederlandse innovaties en producten dragen al jaren bij aan het internationale ruimtevaartprogramma. Industriële producten zoals zonnepanelen worden bijvoorbeeld toegepast in ruimteschepen en satellieten. Ook maken we in Nederland volop gebruik van data die de ruimtevaart oplevert. Die data geven onderzoekers en bedrijven inzicht in vraagstukken op het gebied van klimaat, voedsel en water. Satellieten zijn bovendien onmisbaar voor telecommunicatie, navigatie en observatie.

Investeringen komen terug in Nederlandse economie
Uit een vorig jaar uitgevoerde studie door onderzoeksbureaus Decisio en Dialogic blijkt dat de Nederlandse samenleving een veelvoud van de investeringen in ruimtevaart terugverdient via telecommunicatiediensten, navigatie, precisielandbouw, weersverwachtingen en via de aanwezigheid van onderzoekscentrum ESTEC in Noordwijk. Bij deze grootste vestiging van ESA is werk voor 2.700 hooggekwalificeerde mensen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).