TU Delft open Cyber Zoo vol met robots [video]

TU Delft Cyber Zoo
Nederland is vanaf vandaag een dierentuin rijker, maar in de Cyber Zoo van de TU Delft zal je geen tijgers, olifanten en apen aantreffen. Wel is er ruimte voor de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro.

Op een gebied van tien bij tien meter in de vliegtuighal van de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek is een speciale ‘kooi’ ontwikkeld waarin deze zogenaamde vliegende en lopende zwermrobots hun gang kunnen gaan.

Het idee is dat robots hier zonder hulp van mensen zelfstandig met elkaar gaan samenwerken. Om het deze robots niet al te gemakkelijk te maken is op de vloer een soort Marslandschap gebouwd van kattengrit, kiezels en grote stenen. De dierentuin voor robots is aan de zijkanten en bovenkant afgedekt met een net zodat de robots niet kunnen ontsnappen.

Als de vliegende en lopende zwermrobots zich goed gedragen in de Cyber Zoo dan worden ze op termijn vrijgelaten op het terrein van de TU Delft en in een later stadium mogen ze ook de wijde wereld in.

Bovenin de Cyber Zoo hangen nu hightech camera’s die de robots in de gaten moeten houden en kunnen 3D-simulaties worden gemaakt van de robotinteracties, waarmee onderzoekers op hun beurt kunnen analyseren hoe de verschillende robots bewegen en samenwerken. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. (via: nos.nl & emerce.nl)

In onderstaande video is te zien hoe enkele maanden geleden begonnen is met het opbouwen van de Cyber Zoo.

[gv data=”73vGDibhuYM”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *