Tweede Kamer gefopt met deepfake tijdens Zoom-gesprek

Leden van de Tweede Kamer zijn tijdens een gesprek met de stafchef van de Russische politicus Alexei Navalny getrakteerd op een deepfake.

Een commissie van de Nederlandse Tweede Kamer is deze week flink beetgenomen met een deepfake van de stafchef van Russische oppositieleider Alexei Navalny. Uit een artikel van de Volkskrant blijkt dat ook Britse en Baltische parlementariërs erin getuind zijn. Wat is er gaande?

Tweede Kamer Zoomt met deepfake stafchef Navalny

De Kamercommissie voor buitenlandse zaken, een groep policiti uit de Tweede Kamer, sprak woensdag via Zoom met een deepfake van Leonid Volkov, de stafchef van Alexei Navalny. Die laatste zit momenteel een 2,5-jarige gevangenisstraf uit. Internationaal wordt dat als een straf op politieke gronden gezien. Navalny is de grote oppositieleider in Rusland en verzet zich dus tegen de steeds machtiger wordende Poetin.

Geert Wilders (PVV), Kati Piri (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Ruben Brekelmans (VVD), Tunahan Kuzu (Denk), Agnes Mulder (CDA), Tom van der Lee (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Raymond de Roon (PVV) maken deel uit van de commissie. Ze waren volgens de Volkskrant ‘bijna allemaal’ aanwezig tijdens het gesprek met de deepfake.

Het is niet bekend wie de deepfake van Navalny’s rechter hand Volkov aan de leden van de Tweede Kamer liet zien. Dat laat zich daarentegen wel gemakkelijk raden; Navalny zelf zal weinig baat hebben bij het vervalsen van een gesprek waar zijn eigen stafchef de hoofdrol speelt. Volkov zelf zou immers gewoon het gesprek kunnen doen. Ook andere politici zijn voor de gek gehouden. Er lopen meerdere onderzoeken naar het spraakmakende incident.

Lees ook: Briljante celebrity impressionist + deepfake = doodeng (video)

Eén reactie

  1. Het bedrog “die je wist dat zou komen”.

    En de software om dit te bewerkstelligen wordt als maar beter en laagdrempeliger om te verkrijgen en te gebruiken.

    We gaan hier een heel nieuwe fase van ‘social distancing’ mee in. Waar er met corona meer en meer wordt aangestuurd op online vergaderen, zal straks persoonlijke aanwezigheid een absolute vereiste worden om fraude en misleiding tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *