Tweede kamer wil pop-up op illegale downloadsites

Download-pop-up
Omdat het downloadverbod handhaven haast onmogelijk is, moeten er maar extra pop-ups komen van de overheid op illegale downloadsites.

VVD en PvdA willen dat er voortaan speciale pop-ups verschijnen op illegale downloadsites, zodat downloaders aan legale alternatieven herinnerd worden. Het is sinds april immers al verboden om films of muziek illegaal van het internet te plukken, dus is het volgens de twee partijen hoog tijd om de downloader hier aan te herinneren. Het gaat hier niet alleen om een waarschuwing, mensen moeten direct doorverwezen kunnen worden naar legale alternatieven. Dit melden de twee partijen aan de NOS.

Lastig te realiseren
Hoe een dergelijke pop-up er precies moet komen is niet bekend, en dat weten de partijen ook niet, moeten ze toegeven. Zo zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug tegenover Tweakers dat ze niet weet hoe het plan technisch aangepakt moet worden: “Het is lastig, daar heb ik nog geen antwoord op, maar dat hoef ik als Kamerlid ook niet.” Wel is ze bewust van de populariteit van pop-up-blockers, dus daar moet ook nog een manier op gevonden worden.

Het lijkt ons nogal een flinke klus te worden, aangezien illegale downloadsites bovendien met een dergelijke melding vast niet mee willen werken. “In de eerste plaats moet de sector samen met de staatssecretaris daar zelf iets slims en aantrekkelijks voor bedenken”, aldus VVD’er Van Wijngaarden.

Morgen meer
Het idee voor de pop-ups lijkt vooral een reactie te zijn op het downloadverbod, dat niet haalbaar en wenselijk is om te handhaven, aldus de VVD en PvdA. Zo zegt Oosenbrug dat “ze geen heksenjacht op internetters willen”. Morgen praat de kamer over het onderwerp.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *