Tweedehands e-books doorverkopen? Mag van de rechter

iBooks te duur
Dat wordt Marktplaats afstruinen.

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten in de langlopende zaak tussen e-bookwinkel Tom Kabinet en het Nederlands Uitgeversverbond (NUV). Laatstgenoemde spande een rechtszaak aan tegen de winkel omdat deze zijn klanten e-books liet doorverkopen. Yadayada, auteursrechtenschending, en e-books mogen alleen nieuw worden verkocht, aldus de NUV.

Het grootse struikelblok vind de NUV dat de echtheid van tweedehands e-books niet altijd kan worden geverifieerd, waardoor er ook illegaal gedownloade boeken kunnen worden aangeboden. Bovendien is het niet te achterhalen of de verkopende partij het e-book na verkoop wist van zijn devices. Het Gerechtshof ging daar in mee en verbiedt Tom Kabinet om e-books te verkopen.

Maar wanneer er voldoende moeite wordt gedaan om illegale verspreiding van e-books tegen te gaan, dan is de verkoop van tweedehands e-books in principe toegestaan.

Nog geen reacties

  1. Die NUV kan zich beter eens inzetten voor het lager maken van de e-book prijzen. Drukkosten/transport kosten hebben ze niet, maar wel de volle prijs vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *