TweetGenie raadt leeftijd en geslacht van twitteraars

TweetGenie
Hoe (on)volwassen zijn jouw tweets? Wat is jouw Twitter-leeftijd? Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Twente hebben een programma ontwikkeld dat leeftijd en geslacht van een twitteraar raadt aan de hand van het taalgebruik.

De eerste versie van het programma met de naam TweetGenie staat online. Er wordt enkel naar het taalgebruik van de twitteraar gekeken en niet naar de naam of profielfoto. Bovendien werkt het alleen bij Nederlandse tweets.

In 85 procent van de gevallen wordt geslacht correct geraden en met de leeftijd zit TweetGenie er gemiddeld minder dan vier jaar naast. Hiermee is de inschatting van de computer volgens de onderzoekers iets nauwkeuriger dan die van mensen.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat jongeren op Twitter vaker over zichzelf en over onderwerpen als school twitteren en tevens meer smileys gebruiken dan oudere mensen. Ouderen gebruiken op hun beurt weer langere woorden, langere zinnen, meer links en hashtags in hun tweets.

Het programma is onderdeel van het promotieonderzoek van Dong Nguyen. Zij wil onder meer onderzoeken hoe verhalen en geruchten zich via sociale media verspreiden. Hierbij is het van groot belang om verschillende typen gebruikers te kunnen onderscheiden. Verder is de ontwikkelde techniek mogelijk ook interessant voor allerhande marketingdoeleinden.

Ik heb het zelf even geprobeerd en ik werd 7 jaar jonger geschat. Daar teken ik voor, dus TweetGenie is mijn vriend. (bron: utwente)

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *