Twitter zegt Donald Trump vaarwel, maar er is meer gaande

Twitter zegt Donald Trump vaarwel, maar er is meer gaande

Het grote nieuws is dat Twitter afscheid heeft genomen van het account van Donald Trump. De president voldeed niet langer aan de voorwaarden van het sociale platform.

Meerdere keren waarschuwde Twitter de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn gedrag op het sociale netwerk. Zo nu en dan mocht de president een paar uur niets plaatsen. Maar nu is de maat vol. Twitter heeft het account van Donald Trump geschorst voor onbepaalde tijd. Trump kan niet langer bij zijn account op het netwerk.

Niet alleen chaos met Donald Trump op Twitter

Maar zoals gezegd is er meer aan aan de hand in de Verenigde Staten. Niet alleen Twitter is bang dat de komende weken nogal rumoerig kunnen verlopen. Het verbannen van Trump is slechts het topje van de ijsberg. Zo heeft Google de social media app Parler tijdelijk verbannen uit de Play Store. Op de app werd aangezet tot geweld. Apple zou eenzelfde ban overwegen. Daarnaast heeft Reddit een Trump-subreddit verbannen omdat hier ook werd aangespoord tot geweld.

En zo zullen ook Facebook en Instagram de komende weken druk zijn met het streng modereren en zelfs bannen van profielen en accounts. Want het zijn niet alleen de woorden van Trump die kunnen leiden tot bizarre acties zoals op Capitol Hill afgelopen week. Fanatieke aanhangers komen online bijeen en plaatsen posts op sociale media die vaak tegen de richtlijnen zijn.

Het gaan nog een aantal spannende weken worden. Hopelijk voor de Verenigde Staten blijft een herhaling van deze week hen bespaard.

Nog geen reacties

  • Het tegenovergestelde is waar! In China censureert de semi-totalitaire overheid de burgers, hier is het een tech bedrijf dat de huidige overheid en de ‘leider van de westerse wereld’ op de vingers tikt. Trump heeft geen absolute macht en moet zich daarmee aan de regels van Twitter houden. Denk je dat de Chinese overheid zich iets van de regels van Weibo zou aantrekken?

   Dit is in bredere zin wat de journalistiek moet doen, het controleren van de wetgevende macht. In dit geval is het een sociaal platform, maar het feit dat een bedrijfje uit Silicon Valley dit kan en mag, betuigt juist van vrijheid en het gebrek aan censuur!

   • (Social) media moeten ongecensureerd zijn. Mensen zelf moeten kunnen inschatten hoe zij alle informatie interpreteren. Wat er nu gebeurd is heel erg eng, nu zijn dus machtige commerciële bedrijven eigenlijk gemachtigd om te bepalen wat jij mag zien en wat niet. Spoiler: het zal altijd informatie zien waar zij belang bij hebben die je ziet.

    Kortom, vrouwe Justitia moet bepalen of dit haatzaaien/opruien bleek te zijn, niet een commercieel bedrijf.

    Je hebt overigens wel gelijk dat zij zelf mogen bepalen wat er gezegd mag worden op hun platform, jij zou mijn comment ook kunnen deleten als je dat wil dat is je goed recht, maar of het integer is. Het is moeilijke materie, maar als je eenmaal begint met censureren…. Uiteindelijk zal er 1 “waarheid” zijn, en dat is de waarheid die niet gecensureerd is door commerciële bedrijven. Ik heb liever een internet (facebook, twitter) met 90% aan stront, 10% aan waardevolle info dan eenzijdige informatie, dat is het hele principe van het ‘vrije’ internet. En wat als opruiend/haatzaaien wordt gekwalificeerd, naar de rechter. Er staat overigens as we speak nog genoeg teringzooi op twitter, maar Trump moest gewoon asap weg.

    • Deze discussie gaat zo fundamenteel dat het ongetwijfeld voor Twitter ook lastig heeft moeten zijn. Tolereer je intolerantie op je eigen platform? Ga je ingrijpen als virtuele gesprekken een uitwerking in de echte wereld krijgen? En hoever ga je in het filteren van informatie. Wat je zegt, echt heel erg lastig.

     Maar uiteindelijk land ik wel op de conclusie dat Twitter geen verantwoordelijkheid heeft. Je pleit voor een vrij internet en onderdeel van dat vrije internet is ook één sociaal medium dat wil filteren, zoals Parler dat voor de andere kant van het politieke spectrum deed. Het internet over het geheel is absoluut vrij, in deze discussie verwarren we Twitter al snel met ‘het internet’. Wat ze doen is willekeurig (er zijn zat wereldleiders die ergere dingen doen) maar uiteindelijk aan hen om dat te besluiten. De gebruiker moet vervolgens zeggen of ze ergens anders op het internet hun heil gaan zoeken. Dat is vrij internet.

  • Maar aanzetten tot geweld en spelen met mensenlevens mag wel natuurlijk ? Verspreiding van fake news geen probleem ? Heb je het nieuws gezien en de gevolgen ? Of kom je niet verder dan de donald duck ?

   Hoezo censuur … je moet je aan de wet houden en de regels van het platform …. verder mag iedereen zijn diaree op internet gooien in het vrije westen .

   Landen als China … die hebben censuur… maar dat is wat anders dan het blokken van het account van een opruiende gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *