Twitterverbod in Turkije mag niet van Turkse rechter


Het Twitterverbod in Turkije is onrechtmatig, zo oordeelde een rechter zojuist.

De Turkse premier Erdogan liet een aantal dagen geleden Twitter blokkeren. De permaban op de microblogsite volgde nadat het Turkse ministerie van Algemene Zaken van mening was dat Twitter niet heeft voldaan aan rechterlijke uitspraken om enkele tweets te verwijderen. Het zit Erdogan ook tamelijk dwars er vermeende valse opnames via Twitter worden verspreid.

De blokkade had echter weinig zin. Sterker nog, het had een had een averechts alsook een Streisandeffect. Na de blokkade verschenen er adressen van andere dns-servers op verkiezingsposters van de premier en op Twitter zelf. Dit leidde tot de hoogste Twitter-activiteit in Turkije ooit.

Een rechtbank in Ankara heeft vandaag geoordeeld dat de blokkade onterecht is. Er was immers alleen een bevel om een aantal Twitter-accounts te blokkeren. De complete dienst lamleggen gaat te ver. Verwacht wordt dat de blokkade binnen enkel uren wordt opgeheven.

Ondertussen heeft Nederland zijn zorgen geuit over het Twitter-verbod in Turkije. Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) past zo’n verbod niet bij een kandidaat-lid van de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *