Uber heeft schijt aan de wet, breidt uit naar Utrecht

Uber heeft schijt aan de wet, breidt uit naar Utrecht
Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is Uber vanaf vandaag ook beschikbaar in Utrecht met de diensten UberBLACK en UberPop. UberBLACK is de bekende dienst waarmee je via een app een nette sedan + keurige chauffeur kunt bestellen en betalen, voor een tarief dat gemiddeld 10% lager ligt dan bij een reguliere taxi. Bij UberPop is dat een heel ander verhaal.

Via UberPOP kan worden meegereden met particuliere autobezitters voor een tarief dat tot 60% goedkoper is dan in taxi’s. UberPop-chauffeurs hoeven geen taxivergunning te hebben, en dat zet kwaad bloed. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de dienst in Nederland al als illegaal bestempeld. Maar Uber negeert dit verbod doodleuk – ze wachten op nieuwe wetgeving die mogelijk diensten als UberPop toestaat – en gaat door met het uitbreiden van de dienst. Ondanks eerder opgelegde dwangsommen van 10.000 en 50.000 euro

Taxibranche is BOOS

Geen bericht over Uber zonder dat de conventionele taxibranche op de achterste poten staat. Ook de taxibranche in Utrecht is niet te spreken over de praktijken van met name UberPOP. Taxichauffeurs vrezen voor hun inkomsten en spreken tegen RTV Utrecht van broodroof, waarbij het bekende riedeltje over hoe oneerlijk het is dat zij zich wel aan de regels moeten houden wordt afgestoken. Ze verwachten van de politie en overheid dat ze zullen optreden tegen Uber. Voor woensdag staat in Den Haag een landelijke anti-Uber-demonstratie gepland.

Tarieven Uber

  • UberBLACK: basistarief van €3 plus €0,35 per minuut en €1.09 per kilometer.
  • UberPop: basistarief van €1 plus €0,15 per minuut en €0,95 per kilometer.

5 reacties

  1. Al die arme taxi chauffeurs die zonder bijtelling prive in hun BPM/belasting vrije blauwplaat rijden. Die je wegsturen als je een blinde geleidehond hebt/te dichtbij moet zijn/te ver weg moet zijn. Ik heb al medelijden. Laat ze maar voor wat marktwerking zorgen, breng de redelijke prijzen en service weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *