Uitzending Gemist kun je straks ook vooraf bekijken

Uitzending Gemist
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat zijn online videoplatform, bekend als Uitzending Gemist, grondig vernieuwen.

De upgrade van de site NPO.nl en de bijbehorende app staat gepland in het voorjaar van 2017, dat duurt dus nog even. “We maken de stap van Uitzending Gemist naar Uitzending Gestart,” zo zei NPO-directeur Televisie Frans Klein vandaag bij de opening van het nieuwe televisieseizoen. “We maken programma’s waarover wordt gepraat . Die wat losmaken. Deze programma’s willen we daarom aanbieden op een manier die past bij modern mediagebruik: flexibel, doorzoekbaar, gefragmenteerd als je wilt en deelbaar. We maken de stap van Uitzending Gemist naar Uitzending Gestart.” De tv-programma’s moeten daarom vaker eerst online verschijnen en dan pas op tv komen. Deze ‘modernisering’ past in de nieuwe koers van de NPO, waarin het on demand kijken een centrale plaats krijgt. Het is alleen nog niet duidelijk of dat voor bezoekers ook geld gaat kosten.

Naast het vertrouwde gratis terugkijken (zonder inlog) gaat de NPO het on demand aanbod ook persoonlijker maken. Bezoekers kunnen straks een profiel aanmaken en hun voorkeuren aangeven. Hiermee krijgt de kijker aanbevelingen om programma’s te bekijken die bij zijn voorkeuren passen. Daarnaast gaat de NPO zogenoemde curatoren inzetten die collecties (aka kijktips) samenstellen uit het totale aanbod van de publieke omroep. Voor specifieke gebruikers of momenten; zoals bezoekers van een film- of muziekfestival of voor treinreizigers.

Nu alleen nog hopen dat de beeldkwaliteit een beetje beter wordt, want met de huidige resolutie haken mensen al snel af. Heel snel.. To be continued.

2 reacties

  1. Die laatste alinea, dat zou het speerpunt moeten zijn. Die 576p resolutie met veel te hoge datacompressie is écht niet meer van deze tijd. Al zeker zes jaar trouwens niet meer. Oh, en ditch dan eindelijk die Flash en Silverlight stream nou eens; zelfs Microsoft zelf ondersteunt die laatste niet meer.

    Maar goed, de unieke talenten van de NPO kennende, zullen ze eerst focussen op de iOS app en dan, na veel kritiek, pas de Android-app gaan updaten.

  2. Natuurlijk niet. Speerpunt moet zijn content. Kwaliteit en het bereikbaar zijn daarvan. Die beeld kwaliteit komt wel een keer. Je kunt het in elk geval zien nu. En nog gratis ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *