UK krijgt zijn eigen ‘Air Force One’

Air Force One
Minister van financiën George Osborne heeft wat wijzigingen aangebracht in het budget – en één van de nieuwe toewijzingen betreft een privévliegtuig voor de regering.

Tien miljoen pond, gegeven de huidige koers 14.272.018 euro en 75 cent, wordt er uitgetrokken om de regering te voorzien van een RAF Voyager A330 (het model in bovenstaande foto – meestal gebruikt voor transport en in-air tanken), waarmee men in stijl tripjes naar het buitenland kan maken.

Maar anders dan zijn Amerikaanse tegenhanger zal dit vliegtuig ‘niet luxe zijn’, belooft de regering, en wordt een besparing van 775.000 pond voorzien, een bedrag dat anders zou worden uitgegeven aan privévluchtjes. Maar echt spartaans zal het ding waarschijnlijk óók niet zijn – de Royal Family krijgt de sleuteltjes ook, die verwachten toch een zeker level van comfort.

Tony Blair zeurde al in 2008 om zijn eigen vliegtuig, wat hem in de pers de bijnaam ‘Blair Force One’ opleverde. In die tijd lag er een plan voor niet één, maar twee vliegtuigen, dat geschrapt werd toen bleek dat het een slordige 100 miljoen pond zou gaan kosten. Dat er nu voor een fractie van dat bedrag een Queen Elizabeth-waardig plan ligt, roept toch de vraag op wat voor faciliteiten Tony hoopte aan te treffen.

Nog geen reacties

  1. Ehh, iets meer journalistiek is op zijn plaats heren dames. Of tenminste een juiste schrijfwijze. Een verschil van 10 en 100 miljoen pond, grofweg 125 miljoen euro, komt niet alleen door wat meters extra hoogpolig tapijt of marmeren klaptafeltjes. Een pax A330 komt in basisversie al gauw neer op 235 miljoen euro.

    Men gaat gewoon een huidig toestel ombouwen naar wat passender wijze voor hen die er mee gevlogen gaan worden. Kost 13 miljoen euro, maar het bespaart volgens The Telegraph zo’n 4700 pond per vlieguur. Terugverdiend in: 2100 vlieguren. Gokje: duurt slechts één jaar.
    Sowieso is dit typisch goedkoop geneuzel, als men leest hoeveel er gespendeerd wordt aan aankoop en aanpassing van luchttransport voor ministers, hoge officieren en de gehele koninklijke familie.

    • @phaeton: Helemaal correct, je bent mij voor geweest. 14 miljoen is in de luchtvaart niet eens zo’n raar hoog bedrag overigens. Het zou aan te bevelen zijn 2 van 14 vliegtuigen om te bouwen, dan heb je bijna 100% beschikbaarheid. De VS heeft ook 2 VC25’s beschikbaar als presidentieel transport (enkel als de president er in vliegt heet het vliegtuig airforce one). Genoeg gezeurd, ik ben blij dat er wat meer luchtvaart gerelateerd nieuws op apparata staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *