Universiteit gaat 4K naar mobieltjes brengen

Hi Moneypenny
4K-video op je smartphone is leuk, maar je batterij vindt het maar niks. Deze Japanse wetenschappers hebben er een oplossing voor.

Als je 4K video wilt kijken op een smartphone dan kun je nu alleen nog maar bij Sony terecht. De Xperia Z5 Premium (de telefoon van James Bond) is het enige toestel dat een scherm heeft dat de hoogste resolutie aan kan. Wat je ermee moet is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn blijkbaar veel mensen die films kijken op een mobieltje en er dan ook nog SPECTRE in 4K op willen kunnen zien.

Wetenschappers van de universiteit van Kogakuin hebben na jaren van onderzoek een nieuw stukje software ontwikkeld dat 3.840×2.160 pixels kan weergeven zonder je batterij meteen leeg te trekken. Dat onderzoek dede ze samen met Fujitsu en het gevolg is dat er UltraHD kan worden weergegeven met 30 fps, maar 60 fps is ook in aantocht.

Analisten zien de software van Fujitsu en de universiteit als een kans om 4K een boost te kunnen geven. De technologie is nog vrij nieuw en nog niet veel mensen kunnen 4K kijken en met maar een smartphone die UltraHD kan weergeven is een zetje ook wel nodig. Dus het is wel fijn als de batterij niet meteen leeg is als je hebt zitten streamen.

Naast smartphones kunnen ook andere producten van de nieuwe software profiteren. Beveiligingscamera’s kunnen er makkelijker een hogere resolutie door gebruiken en medische camera’s kunnen er waarschijnlijk ook door worden verbeterd.

Nog geen reacties

  1. Ik zie het verschil tissen mn oude full hd en mn huidige wqhd scherm al amper. De pixels zijn zo klein dat je op een normale afstand van je telefoon het verschil gewoon niet ziet. Het heeft alleen maar een negatief effect op de batterij, al helemaal met grafisch intensieve apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *