Update: deze smartphone krijgt eerste vingerafdrukscanner in scherm

Dit is 'em dan
Niet Apple of Samsung, maar het stukken kleinere Vivo!

Twee dagen geleden schreven we over het bedrijf Synaptics, dat vingerafdrukscanners zou produceren die geïntegreerd zijn in het beeldscherm van de smartphone zelf. Er werd toen nog geheimzinnig gedaan over de fabrikant die de technologie zou toepassen. Nu meldt Forbes dat een Chinese smartphonemaker deze techniek waarschijnlijk als eerste zal gaan gebruiken.

Het gaat om smartphonebedrijf Vivo, dat al een prototype klaar zou hebben liggen met de technologie. De scanner wordt onder het scherm geplaatst, op de plek waar je normaliter ook een vingerafdrukscanner zou vinden. In dit geval is het daarentegen geen fysieke scanner, maar een lichtgevende vingerafdruk op het scherm zelf.

Volgens verschillende geruchten zouden Apple en Samsung (de twee grootste fabrikanten in de smartphone-industrie) hebben geprobeerd om de Clear ID FS9500 in respectievelijk de iPhone X en de Galaxy S8 te plaatsen. Overigens moet deze technologie wel gewoon in de nieuwste infinity OLED-schermen geïntegreerd kunnen worden, dus mogelijk was er onder de motorkap simpelweg geen ruimte voor de onderdelen.

Dat is dan ook het enige wat enigszins zeker is over de aankomende Vivo met vingerafdrukscanner in het scherm; het toestel zal waarschijnlijk een OLED-display krijgen. Verder is er nog niets bekend over de specs van de smartphone.

Wat denk jij van de technologie? Is het een beetje mosterd na de maaltijd, nu Apple al groots inzet op FaceID? Of zie jij – net als ik – een prachtige toekomst voor je waarin je gehele smartphone uit een groot scherm bestaat, inclusief vingerafdrukscanner en niet fysieke touch-knoppen.

12 reacties

 1. Ik heb een back-knop en een menu-knop naast mijn vingerafdrukscanner en dat vind ik eigenlijk wel zo prettig. Ik heb ook wel een telefoon zonder hardwarematige knoppen gehad en dat swipen van benedenaf vond ik persoonlijk toch minder handig.

 2. Ik blijf bij face id … werkt als een trein. Zonder roze bril of fanboy geneuzel … 8 jaar homeknop vergeten na 1 dag face id gebruik. Snel en efficient.

  Gebruik zelf een insteekhoes. Leuke bijkomstigheid is dat mijn eiphone unlocked is wanneer ik hem uit mijn hoesje trek ( zodra camera boven hoesje uitkomt ).

 3. Goede ontwikkeling !
  Het draait allemaal om keuze, want wat de ene perfect vind vind de ander niet optimaal.
  Je ziet dat met alles, Fingerprint sensor locatie, speaker locatie, en ga zo maar door.

  We kunnen lang en breed lullen over unlocken maar zowel Fingerprint als Face hebben hun voor en nadelen.
  Een combinatie is perfect zodat men zelf kan kiezen wat op dat moment het beste uitkomt.
  Beetje het wel of geen 3.5 mm jack verhaal …
  De enige logische keuze is met want het streamen kan OOK met een 3.5mm jack voor hen die dat niet weten.
  De jack wordt simpelweg nog veelvuldig gebruikt en draadloze BT headsets zijn nog lang niet de standaard.

  • @turbobrick: laten we eerst de reviews maar eens lezen. Staar je niet blind en kijk naar het complete plaatje. Wat ik tot nu toe over dit heb gelezen … werkt traag … je moet HARD drukken op scherm … vaak missers … en wie zegt dat het veilig is en betrouwbaar werkt.

   Het LIJKT mooi … maar ik vraag me dan toch af waarom samsung het niet in zijn S9 zou doen als het allemaal zo goed zou werken.

   Vergeet niet dat vivo niets heeft te verliezen. Krijgen waarschijnlijk een berg extra verkopen. Een samsung of apple kan het zich niet permiteren dat het scherm defect is na 5000 keer hard drukken ( voorbeeldje ).

   • @dgh74: Dan nog is een dergelijke sensor met de overige methodes altijd beter als de sensor compleet niet hebben en dus geen keuze te hebben.

    Denk dat het niet in de S9 zal zitten omdat het nog niet goed genoeg werkt of niet productie rijp is.

    Hard drukken ? Geen idee, we gaan het zien. Ik zit altijd te wachten op extra features en dus mogelijkheden op lees is more.

     • @dgh74: Zucht …. jammer dat jij maar blijft volhouden dat bijna alles 70% werkt en zeer waarschijnlijk 0.0 ervaring ermee hebt of je beroept op ervaring vanuit 2012.
      Wordt eens volwassen man.

      Erg benieuwd wat voor een auto je rijd btw.

     • @turbobrick: google en huiver

      note 8 … veel keuze tot unlock.

      Iris : oog irritatie ( google maar of check xda ) en te bypassen met high res foto, en geen (zonne)bril op hoor !! = 70%

      Raad je plaatje : werkt minder dan face id en gezicht te unlocken met een relatief simpele foto. =70%

      Vingerafdruk op achterkant .. handy dandy. =70%

      Gewoon 2017 als ik me niet vergis (met 2017 techniek en prijs ) ??

      Stel winter -5 … muts … sjaal … handschoenen … brildragend. Ff naar huis bellen dat het langer gaat duren en je moet lopen ipv fietsen door gladheid. Het is donker.

      Iphone x uit zak en zeg “he siri bel naar huis “ … nu jij met al je opties.

      Geneuzel natuurlijk snap ik ook wel. Het is een stom voorbeeld. Je kan natuurlijk gewoon je fiets neerzetten met links bril omhoog en met rechts je iris scannen en de bixbie knop indrukken. Wel dicht bij je oog houden dan want iris scan in donker =70%

      En begrijp me niet verkeerd !!! Fingerprint in scherm zou ik als extra optie best willen.

     • @dgh74: Jij bent echt een google reviewer want je hebt 0,0 ervaring en dat is ook te lezen.
      De plaatsing van de scanner achterop is niet ideaal maar hij werkt wel gewoon en snel.
      De irisscanner werkt ook snel en daar zijn zat video’s van. Irritatie ? Ach, er zijn ook mensen die klagen over straling van wifi en hebben ook ufo’s gezien.
      Als je googled zal je duizenden van dit soort reacties zien.
      Vreemd genoeg zijn er tientallen miljoenen verkocht en als de scanner het oog echt zou iriteren was dat heus wel een huge news item geworden net als met de note7 accu.

      Face unlock werkt ook prima en mega snel, wellicht niet de meest secure methode maar de meesten swipen nog een patroon over hun scherm op deze planeet en vinden dat al best. Niet iedereen heeft een baan bij de AIVD en doet panisch over hun phone.
      Je kunt dus zelf bepalen welke methodes je gebruikt en hoe veilig je het zelf vind.

      Ook mooi je voorbeelden over de winter, met sjaal en muts en ook een bril en handschoenen aan. Een situatie waar JIJ je natuurlijk elke dag bevind maar de meesten niet.
      Beetje dezelfde kul als commentaar op Touch ID want met natte vingers werkt dat niet, net alsof je de hele dag zwemt. Daarbij kan je unlocken wat je wilt met FaceID maar bediening van het touchscreen werkt verder voor geen meter met natte vingers anyways.

      Je kan lollig doen over Bixby (is ook ruk) maar Siri is ook verre van Perfect. Beste assistent is en Blijft Google en dat is meerdere malen getest en bewezen, daarbij, WEDEROM de mesten gebruiken dat niet. Ik zie NOOIT mensen om mij heen mbv voice een smartphone bedienen. Mischien in Geekville maar in het normale leven in NL zie je dat gewoon niet.

     • @turbobrick: juist … en je geeft hier toe dat geen van de functies top werkt ( 70% ) … unlocken met een simpele foto is een FAIL turbo …. en nee niet iedere dag een sjaal … en nee geen touchscreen bediening met handschoenen … maar kan wel bellen … vragen een whatsapp te sturen etc etc zonder mijn handschoenen uit te doen … muts of sjaal af te doen … bril af te doen of mijn fiets neerzetten. ( wel eens op strand proberen te unlocken met zonnebrand op je handen en een zonnebril op met een note 8 ? )

      En ja een stom voorbeeld natuurlijk … en geneuzel over tienden van secconde. niet iedere dag zo op de fiets … maar face id werkt OOK NOG onder de gunstige omstandigeden om niet te vergeten …. snap je.

      En daarbij … je hebt nog een optie …. pascode…. het duurt 2 tellen om te unlocken met mijn 6 cijferige code. Goh goh ( en NOG niet hoeven gebruiken )

      En googlen zou je zelf eens wat meer moeten doen. Leuk dat je zeikt over mijn 0 ervaring met note 8 of s8 …. hoeveel ervaring heb jij met een iphone X en face id of een apple watch ??

      Meer opties zijn welkom .. NATUURLIJK. Maar dan wel BIJNA vlekkeloos en niet 70%.

      En ook die scanner onder scherm LIJKT 50% ( afwachten ) … met de nadelen die ik eerder heb genoemd. Wanneer apple een 95% varriant weet te intergreren dan is dat een prima extra optie ( face id werkt makkelijker VOOR MIJ ) …

      maar dan zijn we er weer … die 95% optie is hoe zoiets zou moeten werken …ECHTE fingerprint in scherm en geen 50% optie om maar “de eerste” te kunnen claimen.

      Alle opties op de samsungs zijn 70% oplossingen ( geen onvoldoende toch ? ) … Alles is SIMPEL te omzeilen … werkt niet altijd even fijn of zit op een verkeerde locatie. Maar daar heb een miljoenen mensen bijna € 1000 voor betaald … 150 minder dan de x …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *