Valve geeft filteren controversiële games Steam op

Steam geeft het op
Steam gaat niet langer filteren of een game op het platform mag worden aangeboden.

‘Don’t shoot the messenger.’ Het is een simpel gezegde dat enige vorm van schuld afneemt voor vele media, waaronder Facebook maar ook gameplatform Steam. In een blogpost laat Valve – het bedrijf achter de digitale winkel – weten niet meer te gaan filteren welke games er wel of niet op het platform komen. Dit schiet een deel van de gebruikers in het verkeerde keelgat.

Het lijkt tegenwoordig bijna een mijnenveld voor bedrijven die een gigantische groep consumenten bereiken; heeft het bedrijf verantwoordelijkheden als het gaat om de getoonde content of moet het juist neutraal en onafhankelijk zijn? Steam zit met dit probleem en zoals het bedrijf zelf zegt: “De harde realiteit is dat – op basis van het fundament van ons dilemma – er geen enkele manier is om beslissingen te maken zonder dat een deel van onze spelers boos wordt.”

Wanneer er extreme games op het platform worden aangeboden, zijn er altijd gamers, groeperingen en soms zelf politieke bewegingen die het bedrijf hierop bekritiseren. Zo ontstond er recentelijk een discussie rondom een game waarin je de rol aanneemt van een schutter op een middelbare school. Ook games met expliciete seksuele content en zelfs pareltjes zoals Grand Theft Auto V zijn een pijnpunt voor Valve.

Daarom zegt het bedrijf nu ‘ajuus’ tegen alle verantwoordelijkheden. Steam gaat niet meer filteren op content en staat zo’n beetje alle games op hun platform toe. “Met deze aanpak hoeven we minder te focussen op het spelen van ‘politie’ over wat er al dan niet op Steam moet komen en kunnen we ons concentreren op tools waardoor mensen controle krijgen over wat ze te zien krijgen.” Het bedrijf legt verder uit dat er al systemen in de winkel geïntegreerd zijn, maar dat die veel beter kunnen.

Dus, als je liever geen anime-games of goedkope indie-titels wilt zien, dan kun je dat straks aangeven en daarmee de algoritmes die bepalen wat je te zien krijgt omzeilen of overbruggen. Maar volgens velen is dit een slimme manier om te zeggen: ‘Wij laten de spelers zelf uitzoeken wat ze te zien krijgen zodat wij geen moeite meer hoeven steken in het filteren van content.’

Critici zien deze move van Steam als een manier om geld te verdienen aan slechte, soms extreem controversiële producten, terwijl het bedrijf de verantwoordelijkheid zou moeten nemen om verschrikkelijke titels van het platform af te houden.

Maar de waarheid is, dat doet Steam al lang niet meer. Er zijn hele YouTube-kanalen (zoals BigFry) gebouwd rondom alle crap die op Steam verschijnt. Van veel te dure, vaak ontzettend karige indie-games tot regelrechte oplichterijen. Nu, in de blogpost legt Steam uit dat het – behoorlijk abstract – nog steeds games eruit zal filteren als ze wetten overtreden, of gezien worden als ’trolling’.

Vooral dat laatste begrip is nauwelijks te definiëren. Kortom, het geeft Steam de macht om controversiële titels alsnog van het platform af te gooien als ontwikkelaars aan het ’trollen’ zijn (wat dat ook mag betekenen), zonder dat de community kan opperen dat een andere game verwijderd moet worden om diezelfde reden. Het begrip wordt namelijk op geen enkele manier uitgelegd.

Uiteindelijk denk ik dat Valve een veel harder standpunt zou moeten innemen, ook al kost het ze wat geld. Uiteindelijk moeten ontwikkelaars ontzettend veel inleveren bij Steam als ze hun game willen verkopen op het platform en daarbij heeft het bedrijf meer dan genoeg middelen (manschappen, kapitaal en macht) om crap op het platform aan te pakken. Sceptici zeggen dat het een kwestie van geld is, maar controversiële games spreken vaak nauwelijks een handjevol mensen aan, dus veel geld loopt het bedrijf niet mis. Het ontwijkt daarentegen wel een hoop meningen, boze fans en opiniestukken zoals deze.

Misschien toch maar overstappen naar de Netflix voor games?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *