Vanaf 2016 gaat de lift horizontaal: zo werkt het

Auteur: , 2 Reacties
Vanaf 2016 gaat de lift horizontaal: zo werkt het

Oh, en hij hangt niet langer aan kabels. Instappen maar!

Liften hangen al zo’n 160 jaar aan kabels, maar als het aan het Duitse ThyssenKrupp ligt komt daar binnenkort een einde aan. Dit bedrijf heeft een kabelloos liftsysteem ontwikkeld waarbij de cabines dankzij magneettechnologie even gemakkelijk horizontaal als verticaal door gebouwen kunnen verplaatsen. Denk Sjakie en de Chocoladefabriek, maar dan realistisch (en zonder obesitasverheerlijking).

De voordelen zijn volgens ThyssenKrupp, dat het systeem deze week in Essen presenteerde, erg groot. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere liftcabines in dezelfde koker worden aangebracht die onafhankelijk van elkaar bewehem, waardoor de capaciteit van liftsystemen met 50 procent toeneemt. Ook zijn de nieuwe liften veel energiezuiniger en zal het gewicht van de liftcabines gehalveerd kunnen worden.

De techniek die gebruikt wordt is in feite gewoon ‘magnetic levitation’ (maglev), bekende van de hogesnelheidstreinen die dankzij een magnetisch veld boven het spoor hangen. Een hogere liftsnelheid was uiteraard geen doel, die hebben ze op 5 meter per seconde gezet. Een grotere uitdaging waren de ‘exchangers’, waarmee de liftbakken van boven naar beneden naar links en rechts kunnen worden verplaatst.

Hieronder zie je hoe het werkt. In 2016 komt de lift, met de naam Multi, op de markt.2 reacties

Hopelijk geen stroomonderbrekingen, valt het magnetisme dan niet weg?
dus de paternosterlift wordt dus echt wat niet gedacht

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).