Vandaag landt een ruimteschip voor het eerst op een komeet

Philae
Het is een belangrijke dag voor de ruimtevaart. Vandaag zal voor het eerst geprobeerd worden om op een komeet te landen.

Na een reis van tien jaar bereikt het onbemande ruimtesonde Rosetta vandaag eindelijk haar doel: de Churyumov-Gerasimenko komeet. De afgelopen maanden heeft Rosetta de komeet op een afstandje bestudeerd, en vandaag wordt het vliegende stuk steen van dichtbij bekeken dankzij de lander Philae.

Snel beslissen
Er is een speciaal glad plekje uitgezocht op de komeet om op te landen, maar er kan nog steeds een hoop misgaan. Bovendien moest er relatief snel een beslissing gemaakt worden. Als landers op planeten als Mars moeten landen kan er maanden gekeken worden naar een ideale landingsplek, nu was daar slechts zes weken de tijd voor. Zodra Philae losgelaten is door Rosetta zal de lander in zeven uur tijd langzaam naar de komeet afdalen.

Philae-Komeet

Als de landing succesvol is, zal Philae een harpoen afvuren, die zich diep in de komeet boort, zodat Philae stevig blijft staan. Daarna kan er data verzameld worden middels foto’s en tien andere ingebouwde technische snufjes om gegevens te verzamelen (waaronder een boor).

Op weg naar de zon
De lander heeft tot maart 2015 de tijd om onderzoek te doen, dan komt de komeet te dicht bij de zon en zullen de elektrische onderdelen van Philae ernstig beschadigd raken. De kans is echter aanwezig dat het avontuur al eerder stopt. De komeet is namelijk erg stoffig, wat kan betekenen dat er teveel stof op de zonnepanelen van Philae ontstaat, zodat er een energietekort dreigt.

Wil je live meemaken als er ruimtegeschidenis geschreven wordt? Dat kan. De volledige landing wordt via een livestream uitgezonden via deze link. Onderstaande video legt de landing van Philae stap voor stap uit.

[gv data=”szKZ77MbF9Q”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *