Venom reviewoverzicht: Sony maakt een fatale fout

Auteur: , 1 Reactie
Pijnlijk, maar niet zo pijnlijk als de komende 10 seconden voor deze schurk

Een fantastische acteur en een monsterlijk monster konden de film niet redden.

De aanloop naar Venom was een beetje ruw. Enerzijds was de hype real maar tegelijkertijd was de sub-franchise een beetje een doorn in het oog voor Marvel. Sony’s interpretatie van de superschurk (die origineel in Spider-Man voorkomt) paste namelijk niet in het cinematische universum van Marvel. Helaas voor Sony, want met een beetje hulp van de comicgigant was Venom een ongekend succes geweest.

The Guardian – 1/5
The Guardian is een best strenge krant met best strenge recensies. Ja, deze recensie van Deadpool 2 was voor ons journalisten werkelijk om te huilen, maar het Britse medium staat veelal garant voor een ongezouten mening. En neen, ook deze keer is The Guardian niet mals, al mag ik zelf toevoegen dat het nu meer dan terecht is.

“Kan Tom Hardy (expres) komedisch spelen? Die vraag blijft zorgwekkend genoeg niet beantwoord in deze klungelige, monolitische, ongelofelijk saaie superhelden-franchise. De ogenschijnlijk gigantische eindstrijd blijkt een anticlimactische en nutteloze sectie te zijn, gevolg door Hardy die een beetje koffie zit te slurpen en wat loopt te babbelen. En toen realiseerde ik me dat dat het was. Dat was het grote einde.”

Het zal je dan ook niet verbazen dat Hardy zelf niet tevreden is over de film. In een interview stelt de fenomenale acteur dat ze de beste 40 minuten van de film eruit hebben geknipt. Waarom zou Sony dat doen, vraag je je af? Omdat dat nou juist de gewelddadige, zwart komedische stukken waren die de film 16+ hadden gemaakt. En dat levert natuurlijk minder pegels op… Althans, in de ogen van de Sony-execs, want Deadpool versloeg zijn 12+-broertjes.

Rolling Stone – n.v.t.
Ook Rolling Stone heeft weinig positiefs over Sony’s vertolking van Venom te zeggen, wederom vanwege het kalme karakter van de anderzijds brute antiheld. “Hallo! Het titulaire karakter is een alien symbiot (die tanden, die tong!) die de hoofden van mensen eraf bijt en hun brein eruit slurp. Het verdomde ding moet een menselijke host hebben om te overleven.”

In plaats daarvan concentreert de film zich op de luchtige relatie tussen de twee. “Onze held heeft gezellig gesprekken met zijn mentale huisgenoot; hij vertelt het monster dat ie een beetje rustig aan moet doen. Er zitten Deadpool-achtige grappen in en die zijn meer dan welkom, totdat je je realiseert dat die komische kant het enige is wat de film te bieden heeft.”

XGN – 6,5/10
Valt er dan helemaal niets goeds te zeggen over Tom Hardy’s Venom? Nou, hoewel Sony de film overduidelijk parasiteert, zat er onder de motorkap genoeg om van te smullen. Zo stelt XGN dat Hardy een solide acteerprestatie neerzet. Nou, twee zelfs.

“Hardy verzorgt overigens niet alleen de rol van Eddie Brock, maar hij vertolkt ook de diepe, grommende stem van Venom. En hij overtuigt in beide rollen! Enerzijds schittert hij als een kwetsbare Eddie Brock, maar anderzijds zet hij een stem neer als Venom (enigszins geholpen door de geluidstechnici van de film) die weergaloos is.”

Ook is het monster zelf natuurlijk altijd een pluspunt van de film geweest. De trailer onthulde het al: Venom is een beest, letterlijk en figuurlijk. “Zodra de camera langer dan een paar seconden op Venom gericht staat, valt des te meer op hoe indrukwekkend hij is. Het gitzwarte monster ziet er, in tegenstelling tot het veel te dunne en slecht geanimeerde wezen uit Spider-Man 3, precies zo uit als het monster uit de comics.”

Helaas moest ik goed mijn best doen om wat positiviteit rondom Venom te featuren. Ik had het Tom Hardy als een van de beste acteurs van zijn generatie meer dan gegund en alle ingrediƫnten waren er: een super tof karakter gespeeld door een solide acteur, een stevig budget en een bruut, neen, ontiegelijk bruut monster dat de show had moeten stelen.

De gierigheid van Sony heeft het daarentegen een beetje verziekt. Zoals een lezer onder het in de intro gelinkte artikel immers niet zo genuanceerd stelde: “Sony fucked alles op alleen voor geld.” Ja, daar lijkt het wel een beetje op, ja.1 reactie

Real, sub-franchise, featuren. We spreken hier Nederlands, toch?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).