Verdient Apple meer aan je met Steve Jobs of met Tim Cook?

Auteur: , 2 Reacties

Amerikaanse analisten zochten uit hoeveel Apple aan jou verdient.

De klachten over de hoge prijzen van Apple-producten waren alle reden voor de onderzoekers van Appleinsider.com om uit te zoeken hoeveel winst Apple nu eigenlijk maakt en of dit in de loop der jaren veranderd is. Vol enthousiasme dook men in de jaarcijfers vanaf 1994. Terwijl men aan het rekenen was besloot men dat het ook wel leuk zou zijn om uit te zoeken onder wiens leiding het bedrijf meer winst per toestel maakte. We zijn geen cijferfetisjisten, dus alle details laten we bij de bron. Wel delen we de opvallendste uitkomsten uit het onderzoek met je. Een ding verklappen we alvast, je zult verbaasd zijn over de uitkomsten.

Zo blijkt namelijk dat Apple volgens de laatste jaarcijfers 38,34 % winst maakt. De voorgaande jaren was de winst steeds hoger. Pas in 2013 vinden we weer zo’n ‘laag’ winstcijfer. Dit is dus de eerste opvallende conclusie. Wellicht zijn de personeelskosten een reden voor de daling. We moeten overigens niet de fout maken om te denken dat als jij EUR 1.000,- betaalt voor de nieuwste iPhone, dat er EUR 383,40 winst gemaakt wordt. Apple verdient namelijk ook geld aan andere producten. Zo maakt zij met Apple Care 60% winst, Apple Cloud zo’n 75% en Apple Pay zelfs 80%. Volgens deskundigen zijn dit de meest winstgevende diensten en ligt de verdienste per iPhone of MacBook beduidend lager. Men schat zo rond de 21,6%. Dit is nog steeds gigantisch hoog als je dit vergelijkt met andere partijen, zoals bijvoorbeeld het Chinese Xiaomi, dat maximaal 5% winst op een apparaat maakt.

Het gemiddelde resultaat tijdens de periode dat Tim Cook aan het roer staat (vanaf jaar 2012 is gerekend) is 39,43%. De voorganger van Steve Jobs, Gil Amelo, kwam niet verder dan 14,5%. Steve Jobs zelf komt op een gemiddelde van 30,94% over zijn periode (1998-2011). Dit beeld wordt echter vertekend omdat Steve Jobs de eerste jaren moest leven met de financiële cijfers van het wanbeleid van zijn voorganger. In zijn laatste jaar behaalde hij een gemiddelde van meer dan 40%. In het algemeen is dus te stellen dat Steve Jobs meer aan ons verdiende dan Tim Cook nu doet. Toch iets om te onthouden als weer eens boos klaagt dat Apple veel te veel verdiend en liever Steve Job terug ziet komen.2 reacties

“Dit is nog steeds gigantisch hoog als je dit vergelijkt met andere partijen, zoals bijvoorbeeld het Chinese Xiaomi, dat maximaal 5% winst op een apparaat wil maken.”
Dit is allemaal logisch.
Ten tijden van Jobs waren er maar weinig echte oldskool Apple fans die al vast zaten in het eco systeem en dus loyaal aan Apple waren.
Dankzij de Iphone boorde Apple een groep nieuwe klanten aan die daarna veelal het eco systeem in gingen met ook een ipad en een Apple computer en de accesoires. Je krijgt een sneeuwbal effect.
Daarbij heeft Apple tegenwoordig VEEEEEEEEL meer producten te koop, zeker als je kijkt naar het kleine spul en dan met name donglelife. De winsten op dat kleine spul is astronomisch.
Voeg daarbij het betalen voor een update van die belachelijke 5GB (anno 2019 !!!!!) Icloud en het is kassa.
Ook de debiele reparatie kosten helpen mee want die dwingen mensen min of meer om voor Appelcare te kiezen en dus wederom kassa.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).