Vergeet Elon Musk: dit is de duurste privéjet ter wereld.

duurste-privejet-ter-wereld
Het vliegtuig van deze Russische zakenman is groter dan dat van Putin.

Toen we hier enige tijd geleden aandacht besteedden aan het privé vliegtuig van Elon Musk waren de reacties niet van de lucht. De hoogste tijd voor ons om op zoek te gaan naar de duurste privé-jet ter wereld. Helaas voor Musk, zijn vliegtuig kan (letterlijk) ver in de schaduw staan van de steenrijke Alisher Usmanov. Deze Rus, die in de top 50 van rijkste mensen ter wereld staat, is de eigenaar van een Airbus A340-300 die zo persoonlijk is dat het zelfs een eigen rregistratiecode kreeg met de letters M-IABU. Dat staat voor: “I’m Alisher Bourkhanovich Usmanov”. Alsof dit het vliegtuig nog niet ‘privé’ genoeg was heeft Usmanov zijn vliegende flatgebouw ooknog de naam ‘Bourkhan’, naar zijn vader, meegegeven. Ondanks dat er nog één duurder privévliegtuig op de lijst staat is dit het duurste privévliegtuig van de wereld. Het duurste vliegtuig is namelijk wel besteld maar nooit geleverd. Die bijzondere geschiedenis bewaren we wellicht voor later.

De Airbus A340-300 is het één na grootste vliegtuig ter wereld en wordt alleen overtroffen door de A380, ook van Airbus. De trots van Usmanov is het grootste zakenvliegtuig dat in Rusland rondvliegt. Het vliegtuig staat overigens geregistreerd op het eiland Mann, dus de Russische fiscus zal niet blij zijn. Met $ 250 miljoen dollar als prijskaartje voor de standaard-uitvoering is het speeltje namelijk een dankbare prooi voor de belastingdienst. Overigens was ‘standaard’ voor Usmanov niet genoeg. Hij heeft het toestel voor de levering nog lichtjes laten verbouwen. Dat kostte hem nog zo’n 15 tot 20 miljoen dollar, maar dan heb je ook wat.

Overigens is het interieur gezien het prijskaartje wat minder opzichtig dan je verwacht. Geen gouden elementen en geen schreeuwend design, maar een knusse tv-hoek fungeert als blikvanger.
Alisher-Usmanov-privevliegtuig-interieur

Overigens is deze foto wellicht wat te sober gemaakt, want de rest van het vliegtuig lijkt van binnen te blinken als een spiegeltje. Ook de piloten zitten er blijkbaar keurig bij als ze Usmanov veilig moeten vervoeren.

Interieur-privé-vliegtuig-Alisher-Usmanov

Wie bang is dat Usmanov zijn begroting te buiten is gegaan hoeft niet te vrezen. Naast dit vliegtuig heeft de besten man nog een privéjacht dat ook tot de duurste ter wereld behoort en is hij eigenaar van de Engelse voetbalclub Arsenal. Ook investeerde hij in het verleden enorm in Apple. ‘Geld moet rollen’ zeggen we dan maar.

In dit filmpje zie je nog wat meer van het vliegtuig.
[gv data=”CF5wcfS1L9Q”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *