Vergelijking: Honor 5X vs Sony Xperia M5

Xperia M5
Twee midrange-toestellen die hier beiden nog niet zo lang op de markt zijn. Zijn ze je geld waard?

De Honor 5x kwam afgelopen januari op de markt. De Xperia M5 is afgelopen zomer al gepresenteerd, maar arriveerde pas in onze (web)winkels in februari. Een eerlijke vergelijking is het niet: Voor de M5 betaal je ongeveer 125,- meer dan voor de 5X. Een interessantere vraag dan Wat is het beste toestel, is dan ook: Waar krijg je de meeste waar voor je geld?

Enfin. Eerst maar eens de specs:

Sony Xperia M5

Lancering: Augustus 2015 (te koop in Nederland februari 2016)
Prijs los toestel: Adviesprijs bij lancering 399,- nu 351,-
SIM: Dual Sim optioneel
Afmetingen: 145 x 72 x 7.6 mm
Gewicht: 142.5 g
Overig: IP68 certified – stofwerend en waterdicht tot 1,5 meter (30 minuten)
Display: IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Afmetingen: 5.0 inches
Resolutie: 1080 x 1920 pixels
Krasbestendig glas
OS: Android OS, v5.0 (Lollipop)
Chipset Mediatek MT6795 Helio X10
MicroSD: tot 200GB
Opslag 16 GB
Geheugen: 3 GB RAM
Camera: 21,2 MP
Video: 2160p@30fps, HDR
Camera 2: 13 MP
Batterij: 2600 mAH
Levensduur: 656 uur standby op 3G, 12:11 bellen, 62,5 uur muziek spelen

Honor 5X

Lancering: oktober 2015 (In Nederland verkrijgbaar Y)
Afmetingen: 151.3 x 76.3 x 8.2 mm
Gewicht: 158 g
SIM Dual SIM
Display: IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Afmetingen: 5,5 inches
Resolutie: 1080 x 1920 pixels
OS: Android OS, v5.1.1 (Lollipop), upgrade naar Marshmallow gepland
Chipset: Qualcomm MSM8939v2 Snapdragon 616
Uitbreidbaar Geheugen: microSD, tot 128 GB
Opslag: 16 GB
Geheugen: 2 GB RAM
Camera: 13 MP
Video: 1080p@30fps
Camera 2: 6 MP
Sensoren: Vingerafdrukmeter, snelheidsmeter, kompas
Batterij: 3000mAH
Prijs los toestel: 224,-

Algemeen

De Xperia M5 heeft een aantal duidelijke voordelen. Waterdicht is voor sommigen een serieus koopargument, voor anderen zal het minder van belang zijn. In vergelijking met duurdere smartphones in de Xperia-reeks zien we dat het toestel voornamelijk van plastic is gemaakt – des ondanks ziet hij er allerminst goedkoop uit. Anders dan bij de Z5 ontbreekt een vingerafdrukscanner. De 1080p-resolutie, in combinatie met de relatief beperkte schermafmetingen, zorgen voor een zeer scherp display. Daarbij maakt de M5 gebruik van Triluminos en Bravia om de kleuren zo helder mogelijk weer te geven. Sony benadrukt dat wapenfeit ook met onder meer zijn Stand-cover. 5 inch is wel wat aan de kleine kant om er echt langere videos op te willen kijken. De Xperia M5 is voorzien van een Mediatek-processor en acht kernen, wat het voor een midrange-toestel behoorlijk goede prestaties oplevert. Je fotos e.d. kun je het beste op een geheugenkaartje zetten: 16 GB is aan de lage kant.

De Honor 5X is een toestel van Huawei, dat Honor als ´B-merk´ heeft. Voor die 224,- krijg je features die inmiddels langzaam de standaard beginnen te worden, zoals de vingerafdrukscanner en dual SIM. Ook als het op het display, het design en de cameras krijg je duidelijk waar voor je geld. Een batterij van 3000mAh is ook fraai – voor veel mensen uiteindelijk belangrijk dan de nieuwste toeters en bellen. Met een octa-core Snapdragon 616 CPU levert hij goede, geen briljante, prestaties.

Vergelijking

Voor filmen en fotos is het duidelijk dat je met de M5 een substantieel beter toestel in handen hebt, en dat geldt ook voor het display. De waterdichtheid zal bovendien sommige consumenten over de streep trekken. Kleinere zorgen in de vergelijking zijn het feit dat de 5X niet over NFC beschikt en geen ondersteuning voor 5Ghz Wifi.

In veel opzcihten zijn de twee toestellen echter vergelijkbaar. Beiden beschikken over 16 GB aan opslag, beschikken over Dual-SIM, draaien op Lollipop en zijn voorzien van een microSD-slot. De displays zijn vergelijkbaar, hoewel de M5 hier wel beter scoort. Ten minste, als je liever levendige kleuren hebt dan een groter scherm, want ook dat is een kwestie van smaak (5 inch om 5,5 inch)

Tegelijkertijd heeft de 5X, ondanks zijn lagere prijs, ook duidelijke voordelen ten opzichte van de M5. Zo is er een vingerafdrukscanner aanwezig en is de batterijcapaciteit een stuk hoger. Als je niet van plan bent onder water te gaan filmen of je toestel in de wc te laten vallen, dan kunnen die features wel eens een stuk zwaarder wegen. De achterkant is ook nog eens van metaal, wat het toestel welliswaar zwaarder maakt, maar het ook een wat meer high-end look en feel geeft.

Uiteindelijk kun je stellen dat je met de Honor 5X misschien wel meer waar voor je geld krijgt. Maar als je voor waterdichtheid en een goede camera wel wat extra over hebt, dan is de M5 ook een van de betere keuzes in de midrange.

Zie ook: LG G5 versus Samsung Galaxy S7

Nog geen reacties

  1. Mijn groenteboer maakt betere vergelijkingen tussen appels en peren… De Experia M5 is ruim de helft duurder t.o.v. de Honor 5C. Zet die Sony dan eens tegenover de Samsung Galaxy A5 (2016) of de HTC Desire 626. die vissen veel meer in dezelfde budgetvijver van mensen die geen ‘vreemd merk’ willen kopen, maar ook niet de hoofdprijs willen betalen voor een flagship model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *