Vergelijking: nieuwe MacBook Air vs de oude

Vergelijking: nieuwe MacBook Air vs de oude
Wat zijn precies de verschillen?

Eindelijk is de MacBook Air gemoderniseerd. Het oude model was vooral met zijn 1440 x 900 pixels resolutie behoorlijk verouderd. Kijk dicht op het scherm en je kunt de pixels tellen. De nieuwe MacBook Air beschikt over het inmiddels welbekende Retina-display, waardoor pixels tellen tot de verleden tijd behoort. Het werkt niet alleen prettiger, maar YouTube video’s en Netflix films of series zien er meteen een stuk strakker uit.

Dat is echter niet het enige verschil. Zo is voor het eerst 16 GB werkgeheugen mogelijk, zijn er meer opslagmogelijkheden en gaat de Intel-processor van een 5e generatie naar een 8e generatie. De batterijduur is grotendeels gelijk gebleven.

Niet alle nieuwigheden zijn een verbetering. Apple nam bijvoorbeeld afscheid van de geliefde MagSafe 2-lichtnet­adapter en daar is USB-C voor in de plaats genomen. Rommelen met adapters zal nu dus ook met de MacBook Air een dingetje worden. Een andere kleine vernieuwing is het feit dat de nieuwe MacBook Air in meerdere kleuren beschikbaar is gekomen.

Niet zo “Air” is de vernieuwde prijs. Apple heeft de nieuwe laptop met een vanafprijs van 1.349 euro minder aantrekkelijk geprijsd. Het oude model blijft beschikbaar, wat deze vergelijking verklaart. Doorsparen voor de nieuwe, of de oude kopen voor een lagere prijs?

[table “226” not found /]

Lees ook: Apparata advies: welke MacBook moet ik kopen?

8 reacties

  1. Heb je een gloednieuw ding en dan heb je nog maar Bluetooth 4.2 ….. Zucht.
    Overigens snap ik de audio jack niet immers draadloos was volgens Apple de toekomst en laten het weg op alle iPhones en nieuwe iPads.

    • @turbobrick: Apple heeft altijd aangegeven dat de Jack weg gelaten wordt vanwege ruimte beperking. “Draadloos is volgens Apple de toekomst” heeft het internet als reden verzonnen.

      Aangezien er hier gewoon ruimte is voor een jack zit hij er dus gewoon in.

        • @turbobrick: Headphone Jack wordt op Macbooks nog weleens gebruikt voor audio INPUT, niet alleen de OUTPUT. Maar je hebt gelijk hoor. MacBook Air is niet de beste aanbieding. En die headphone jack moet er gewoon af. Oude technologie waar veel betere opties voor zijn.

          Sowieso is de Air nogal meh. Slechts 300 Nits helderheid. Best prijzig. Geen Touch Bar, ook niet mogelijk. Voor een paar tientjes meer heb je een MacBook Pro die op alle vlakken véél beter is.

          • @willeme: audio in kan op een iPhone of iPad net zo goed handig zijn. Kijk eens naar de lijst serieuze audio apps.
            Bottom Line is dat het gebrek aan ruimte onzin is (andere merken proppen meer Tech in kleinere smartphone en houden audio jack) maar een bewuste keuze hem gewoon weg te laten omdat men van mening is dat het ouderwets is.
            Dan blijft de vraag waarom ze dat dan ook niet op een iMac, MacBook, Mac mini, en MBA doen.
            Mind you dat audio gurus sowieso een ext audio device gebruiken voor met name de In en Outputs en dus niks doen met de jack.

          • @turbobrick: Gewoon alles USB-C is gewoon de beste oplossing. Alle functies via een poort. Snap de ophef niet zo erg. Wie gebruikt er immers nog een headphone jack? Ik al jaren niet meer. Ik ken eigenlijk niemand die het nog wel gebruikt. Je hebt gelijk, ze moeten consequent zijn en de headphon jack van de MacBooks en dergelijke verwijderen. Gewoon ouderwetse techniek.

  2. Ik heb de Macbook Air 2013 met i7 en 8GB, werkt nog steeds prima.
    Hij is nog snel met opstarten, zelfs met laatste update, batterij gaat nog lang mee en heeft nog normale USB poorten.
    Scherm is inderdaad wat minder scherp, maar daar ben ik ondertussen aan gewend.
    Iets meer snelheid en scherper beeld, heb ik nog geen 1350 euro voor over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *