Verplicht eCall-systeem voor nieuwe auto’s stuk dichterbij

eCall-systeem een stukje dichterbij
De verplichting om een systeem in je auto te hebben dat automatisch 112 belt als je een ongeluk hebt gehad is weer een stapje dichterbij.

Vandaag heeft de Europarlementscommissie Interne Markt een plan goedgekeurd om dit zogenoemde eCall-systeem in alle nieuwe Europese auto’s vanaf oktober 2015 verplicht te stellen. Momenteel zijn dit soort systemen al optioneel verkrijgbaar, maar momenteel is slechts 0,7% van alle personenauto’s in de EU uitgerust met een automatisch noodoproepsysteem.

Zo’n systeem beschikt over een simkaart en kan daarom na een ongeluk automatisch 112 bellen. Hoe je auto weet dat je een ongeluk hebt gehad? Dat is bijvoorbeeld duidelijk als de airbags ploffen of als er een extreme vertraging gemeten is.

De stemming van vandaag is echter pas een klein stapje in de richting naar volledige invoer. Zo moet het volledige Europarlement nog stemmen over dit voorstel. Dat zal gebeuren op 26 februari 2014.

Volgens onderzoek zou het eCall-systeem op jaarbasis 2.500 levens kunnen redden. Er zijn echter ook mensen die zich zorgen maken over hun privacy. (via: europa.eu)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *