Verplicht eCall-systeem voor nieuwe auto’s stuk dichterbij

Auteur: , 2 Reacties
eCall-systeem een stukje dichterbij

De verplichting om een systeem in je auto te hebben dat automatisch 112 belt als je een ongeluk hebt gehad is weer een stapje dichterbij.

Vandaag heeft de Europarlementscommissie Interne Markt een plan goedgekeurd om dit zogenoemde eCall-systeem in alle nieuwe Europese auto’s vanaf oktober 2015 verplicht te stellen. Momenteel zijn dit soort systemen al optioneel verkrijgbaar, maar momenteel is slechts 0,7% van alle personenauto’s in de EU uitgerust met een automatisch noodoproepsysteem.

Zo’n systeem beschikt over een simkaart en kan daarom na een ongeluk automatisch 112 bellen. Hoe je auto weet dat je een ongeluk hebt gehad? Dat is bijvoorbeeld duidelijk als de airbags ploffen of als er een extreme vertraging gemeten is.

De stemming van vandaag is echter pas een klein stapje in de richting naar volledige invoer. Zo moet het volledige Europarlement nog stemmen over dit voorstel. Dat zal gebeuren op 26 februari 2014.

Volgens onderzoek zou het eCall-systeem op jaarbasis 2.500 levens kunnen redden. Er zijn echter ook mensen die zich zorgen maken over hun privacy. (via: europa.eu)2 reacties

De bestuurder van dat groene autootje doet een burnout in de achteruit? Je moet wat natuurlijk, als de weg voor je versperd is en 112 al gebeld is.
Mooi, nu alleen nog een feilloos systeem dat automatisch piept als het stoplicht op groen gaat en dan is het wel mooi geweest..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).