Vertrouw jij Amazon met een sleutel voor jouw voordeur?

Auteur: , Geen reacties
Een bezorger IN je huis?! Ja hoor, het is nog redelijk veilig ook

Amazon Key moet de noodzaak elimineren dat je thuis moet zijn tijdens het afleveren van een pakketje.

Veel webshops leveren tegenwoordig ook op zondag, in de avond en zelfs op de dag van bestelling. Er zit daarentegen altijd één maar aan het hele verhaal: Je moet wel thuis zijn. Amazon Key zorgt ervoor dat bezorgers letterlijk bij je binnen kunnen komen. Ik hoor je tegen het scherm schreeuwen: “Is dat wel veilig?!” Nou, hier is hoe het werkt.

Cloud Cam
Op het eerste gezicht klinkt de service wellicht een beetje verdacht en sketchy. Je laat immers wildvreemden binnen terwijl je zelf niet eens thuis bent. Er zijn een aantal maatregelen genomen om de service zo veilig en gebruiksvriendelijk te maken voor de klant… Tegen een prijs natuurlijk.

Om gebruik te kunnen maken van Amazon Key moet je allereerst lid zijn van Amazon Prime. Voor zo’n honderd dollar per jaar krijg je toegang tot Amazon’s videocontent, maar ook gratis bezorging en andere services. Naast je Prime lidmaatschap moet je een Cloud Cam camera aanschaffen en een smart lock dat compatibel is met Amazon’s service. Bij elkaar kost een pakket (inclusief gratis installatie) zo’n $250,- dollar.

Smart delivery en andere toepassingen
Dit is hoe het werkt: De bezorger scant de barcode van je pakketje en stuurt zo een verzoek naar Amazon Cloud. Wanneer er inderdaad een bezorging gepland staat geeft de cloud de bezorger toegang en het slot ontgrendelt automatisch met een swipe van de bezorger op een gespecialiseerde app. Wanneer de bezorger je huis of appartement weer verlaat, vergrendeld hij met dezelfde app je deur weer.

Overigens gaat je camera (1080p Full HD met nachtvisie) draaien zodra er een verzoek wordt gemaakt en kun je via de speciale app live je bezorging volgen, of krijg je een replay van de bezorging toegestuurd als het pakketje al is afgeleverd. De dienst werkt alleen met de Cloud Cam, maar dat is misschien juist goed nieuws. De aardige camera heeft genoeg snufjes, zoals tweerichtingsaudio (zodat je de bezorger hoort en tegen hem kan praten op afstand) en spraakassistent Alexa geïntegreerd.

De pret houdt daarentegen niet op bij het onafhankelijk laten bezorgen van pakketjes. Er zijn namelijk ook al een aantal andere bedrijven die samenwerken met Amazon. Zo kun je via selecte sites een hondenuitlaatservice binnen laten. Ook is er al een schoonmaakdienst die met dezelfde technieken binnengelaten kan worden.

Privacy
Nu zullen velen van ons een beetje huiverig zijn bij het idee dat mensen zomaar binnen kunnen komen, maar menig sci-fi-fantasie wordt met deze technologie werkelijkheid. Het smartlock is namelijk altijd handmatig op een afstand te bedienen, wat dus ook makkelijk is voor tieners die hun huissleutel zijn vergeten. Even een belletje naar mama en de deur gaat gewoon open.

Aan de andere kant moet je altijd de vraag stellen: ‘weegt dit beetje extra comfort en gemak meer dan de veiligheidsrisico’s?’ De camera moet in elk geval wat van onze twijfels wegnemen, maar in hoeverre zijn de smart-apparaten betrouwbaar? Zijn slimme sloten wellicht te hacken of kan de Cloud Cam via een inbreuk in Amazon’s servers van een afstandje uitgezet worden?

Hoe dan ook, of we deze futuristische ideeën nu omarmen of verwerpen, langzaam worden technologische toepassingen als deze geïntegreerd in het dagelijks leven. Je kunt je zorgen maken of het omarmen, tof is het in elk geval zeker! Op het moment is de service alleen in selecte steden in de Verenigde Staten beschikbaar, maar stiekem hoop ik dat dergelijke technologische toepassingen snel naar ons kikkerlandje komen.

Meer lezen over Amazon’s vernieuwingen en gekke ideeën? Hier check je wat steden wel niet allemaal deden om het nieuwste hoofdkwartier van de webshopgigant aan te trekken. In dit Europese land hebben ze al drones ingezet voor het bezorgen van lekker eten. Tot slot lees je hier welke hitserie binnenkort naar Amazon Prime verhuist.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).