Zo vervang je zelf een gebarsten laptop-scherm

Auteur: , 2 Reacties
PC vuur

Het is makkelijker dan je denkt! Met een beetje handigheid kun je een hoop geld besparen.

Je scherm is kapot

Het zal minder snel gebeuren dan met je smartphone, maar ook een laptopscherm is maar matig bestand tegen anti-tankwapens, vuisten, of vallen van grote hoogten. Mocht zoiets gebeuren, check dan eerst of alleen je scherm beschadigd is, en niet ook belangrijkere dingen zoals je videokaart. Dat doe je simpelweg door je computer te gebruiken zoals normaal en te kijken of er iets misgaat. Lijkt er wel iets anders mis te zijn, dan kun je een externe monitor aansluiten en kijken of alles normaal werkt.

Natuurlijk kun je met je computer naar een reparateur gaan, en dat hoeft niet duur te zijn. Maar een scherm kun je in principe ook los kopen en zelf vervangen. Een LCD-scherm kun je al voor een paar tientjes krijgen. Wat je verder nodig hebt: een glad oppervlak waar je prettig op kunt werken, een schroevendraaier met kleine kop, een naald, een smal mesje (bijvoorbeeld een aardappelschilmesje), en een kleine kom.

Vervolgens onderneem je de volgende stappen:

1. Zorg dat er geen stroom op de laptop staat en dat de batterij er uit is.
De reden hiervoor is simpel: elektrocutie is niet leuk.

2. Vind de stickers die de ronde schroeven beschermen waarmee het scherm in de case vastzit.
De stickers zien er waarschijnlijk zo uit als de kleine cirkeltjes in de hoeken van de cover, op dit plaatje:

Acer Laptop

3. Gebruik het mesje of de naald om de stickers los te wrikken.
Voorzichtig wrikken, uiteraard.

4. gebruik je schroevendraaier om de blootgelegde schroeven los te draaien.
Dit gaat bij de ene laptop makkelijker dan bij de ander.

5. Voorzichtig scherm van case los wrikken met mes of naald bij de rand aan de achterkant.

6. Zonder de cover zie je dat het scherm aan weerskanten met twee schroefjes aan de laptop vastzit. Schroef deze los. Doe hetzelfde met eventuele andere aanwezige schroeven – soms zullen dit er aan beide zijkanten drie zijn.

7. Leg de LCD voorzichtig op het toetsenbord – zorg dat er niet te veel druk komt te staan op de videokabel die aan de achterkant vastzit.

7. Maak de videokabel aan de achterkant voorzichtig los. Die zit meestal in het midden. Als hij met tape vastzit, moet je deze ook losmaken. Als je op het punt komt waar de videokabel los gaat van de connector, moet je waarschijnlijk een klein beetje kracht zetten.

8. Zet het nieuwe display op de plek van het oude en bevestig alles exact zoals bij degene die je net hebt losgehaald. Doe dit ook met de schroeven.

9. Klik de cover weer vast. Draai de schroeven van de cover pas weer vast als hij perfect zit vastgeklikt.

10. Klaar! (via PCworld)2 reacties

En bij een defecte LCD monitor kun je altijd even de condensator controleren en eventueel een (nieuwe met dezelfde waarde) er in solderen.
@ffw88: Bedankt voor de aanvulling!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).