Video: Google software verwijdert watermerken

Google watermerk algoritme
Zo wordt het zoeken naar geschikte plaatjes een stuk makkelijker.

Je kent het vast wel: heb je eindelijk een mooie foto gespot die in je diapresentatie, fotoboek of iets dergelijks gestopt kan worden, zit er een ontiegelijk groot watermerk op de afbeelding. Als je geen echte photoshop-expert bent of niet veel tijd hebt, dan kon je weer verder gaan met zoeken. Tot nu, want Google heeft de oplossing voor je in huis.

Google heeft namelijk een algoritme ontwikkeld dat deze vervelende watermerken voor je verwijdert. In een blogpost vertellen de onderzoekers dat ze er zeker niet op uit zijn om fotografen en anderen van hun inkomsten te willen beroven, maar alleen willen aantonen hoe simpel deze logo’s te verwijderen zijn van foto’s.

Wil een bedrijf zich wapenen tegen dit slimme algoritme, dan moet het volgens Google stoppen met een universeel logo constant op dezelfde positie te plaatsen. Verander je het watermerk op iedere foto een klein beetje qua vorm, dan is het al onmogelijk voor het algoritme om de watermerken volledig te verwijderen.

Zelfs al heb je een watermerk met succes verwijderd, onthoud dan dat de foto in kwestie waarschijnlijk nog steeds copyright van toepassing is. De volledige bevindingen van het Google-team vind je terug in het rapport.

[gv data=”02Ywt87OpS4″][/gv]

Nog geen reacties

  1. De auteursrechten NSB-ers gaan het er maar druk mee krijgen. Die stropen nu gericht allerlei websites af om zo vermeende overtreders een ‘schikkingsvoorstel’ te kunnen versturen.

    Kennis van me beheert een site van een plantenkwekerij. Hij moest ooit 1350 euro ophoesten voor een afbeelding van een bepaalde plant die hij had gegoogeld en op de site geplaatst – ondanks dat hij (d.m.v. correspondentie) aantoonbaar een poging had gedaan om de maker ervan op te sporen en te bewegen tot het toestaan voor gebruik.

    • @RRRobert: Beetje jammer dat je “NSB” gebruikt, of moet ik vragen of mijn Opa wat uitleg aan je wil geven.

      Verder:
      Je kennis had geen toestemming. Ik kan ook wel aantonen dat ik geprobeerd heb contact te krijgen, maar als je geen toestemming hebt, mag je het gewoon niet gebruiken.
      Hey daar staat een mooie auto, laat ik eens vragen of ik erin mag rijden. Ik heb aantoonbaar meerdere mails en brieven gestuurd, maar geen antwoord, dus ik pak hem maar? Nee zal dan iedereen zeggen. Hierbij geldt hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *