Video: studenten blussen brand met geluid

Brandblusser-geluid
Een groep studenten heeft een nieuw blus-apparaat ontwikkeld dat geluidsgolven gebruikt om vlammen te doven.

Een prototype van deze brandblusser is ontwikkeld door Viet Tran en Seth Robertson, aan de George Mason University in Fairfax, Virginia. Hun doel is om het bestrijden van brand binnenshuis te verbeteren, door een apparaat te ontwikkelen dat geen schuim, water of poeder gebruikt, maar een lage geluidsfrequentie.

Een deken van geluid
De techniek is gebaseerd op het idee dat geluidsgolven de zuurstof in de lucht verplaatsen, terwijl vuur zuurstof nodig heeft om te blijven branden. Door een bepaald geluid uit te zenden bereik je hiermee hetzelfde resultaat als je een deken over een vuurtje gooit: het stikt en dooft.

Geluid met hogere frequenties zorgde slechts voor vibrerende vlammen, maar toen de studenten een lage frequentie tussen de 30 en 60 hertz gebruikten, kon het vuur lang genoeg van zuurstof afgesloten worden, zodat het uiteindelijk doofde.

Draagbaar
Ook DARPA werkt aan deze techniek, maar had een groot en onhandig apparaat nodig om het werkend te krijgen. Nu er een draagbare variant is, is deze techniek ineens een stuk praktischer geworden.

Er zal nog flink mee getest moeten worden, bijvoorbeeld om grote vlammen mee te lijf te gaan. Onderstaande video ziet er in ieder geval veelbelovend uit. De plaatselijke brandweerkazerne heeft in ieder geval al toegezegd om te helpen bij het testen.

[gv data=”uPVQMZ4ikvM”][/gv]

Eén reactie

  1. Wordt niets, denk ik. Zelfde probleem als blusdeken: je neemt geen hitte weg, dus kans op herontsteking is heel groot. Of ga je urenlang geluidsgolven uitzenden? Bij een binnenbrandje moet je net snel koelen om de vorming van teveel hete rookgassen tegen te gaan. Bijkomend is dit veel duurder dan een deftig blusmiddel wat we al kennen: water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *