Dit zijn de vijf grootste tekortkomingen van de iPad Pro 2018

iPAD-Pro-tekortkomingenDe iPad Pro is goed maar geen enkel toestel is perfect. Wat missen we?

De Apple iPad Pro maakte bij de presentatie al indruk en blijkt een goed apparaat te zijn. Natuurlijk kan het altijd beter. Hier een overzicht van vijf minder prettige dingen die je als gebruiker zult ervaren.

Hardware connectiviteit
Apple claimt dat de iPad Pro ook als Notebook dienst kan doen. In de praktijk valt dat tegen omdat de software niet goed is ingericht op het overzetten van data van en naar externe harde schijven. Er is een mogelijkheid via de camera-optie, maar die is niet praktisch en bovendien zorgt deze er soms voor dat de iPad Pro een automatische iCloud-update uitvoert. Voor professionals, zeker als je met bestanden met veel data werkt, is dit dus in de praktijk een probleem. Wellicht biedt een toekomstige software-upgrade uitkomst.

De muis
Ook de muis ga je zeker missen. Er is namelijk de mogelijkheid om de iPad Pro verbinding te laten maken met een groter (computer)scherm. Dit lijkt mooi, maar is in de praktijk lastig aangezien je geen muis hebt. Je zult dus, ook als je een groter scherm gebruikt, de iPad in je handen moeten houden en naar beneden moeten kijken voor bediening. Ook zul je merken dat het veel lastiger en trager is om de handelingen die je normaal gesproken op een computer met de muis uitvoert nu via jouw touchscreen te doen.

3,5 Millimeter Jack hoofdtelefoonaansluiting
Derde kritiekpunt is het ontbreken van de 3,5 millimeter Jack hoofdtelefoon-voorziening. Je kunt nog wel Airpods gebruiken, maar om de iPad dunner te maken is de Jack niet ingebouwd. Dit is zonde want hierdoor kan je geen geluid luisteren met boxen of een hoofdtelefoon met draad. Dat is een beperking voor de meeste gebruikers en ronduit een probleem als je professioneel met geluid wilt werken op jouw nieuwste iPad.

Te veel power
Een minder krachtige processor zul je ook missen. Er is veel geld gestoken in de ontwikkeling van snelle processoren, die inderdaad alle techniek braken. Keerzijde is dat veel app-ontwikkelaars die trend (nog) niet volgen. Hierdoor gaat er veel power verloren terwijl je wel voor die technologie betaald hebt. Hopelijk duiken de ontwikkelaars alsnog in dit gat.

Prijs Apple Pen en opslagcapaciteit
Het laatste probleem heeft met prijs te maken. Allereerst zijn gebruikers niet tevreden dat de eerdere Apple pennen niet te gebruiken zijn op de 2018 versie. Als je dus een nieuwe iPad koopt ben je direct gebonden aan een nieuwe pen van zo’n € 100,-. Doordat je niet of nauwelijks met harde schijven kunt werken is de standaard 64 GB opslagcapaciteit vaak niet voldoende. De geheugenuitbreiding is echter enorm duur. Zo kun je voor een versie met 1 TB geheugen meer kwijt zijn voor de geheugenuitbreiding en de pen dan voor de iPad.

Deze ongemakken voorkomen niet dat de iPad Pro 2018 nog steeds een zeer sterke release is met veel verbeteringen ten opzichte van de uitgave uit 2017.

4 reacties

  1. Men vergeet een MEGA groot punt …
    Nog steeds gewoon IOS !
    Je hebt alle power en trucjes maar het is en blijft IOS en dat is hier en daar enorm beperkt.
    Groot mooi scherm en nauwelijks bezels maar nog steeds een paar icoontjes op het scherm en je doet niks meer of minder als een reguliere iPad van 340 euro.

    Al die power en je hebt nog steeds een waardeloze multitasking optie waarbij je niet eens alle apps kan samen laten draaien die jij wilt. Het multitasken is sowieso enorm beperkt qua vrijheid en plaatsing.

    De 3.5 mm jack is weer een omissie die spijtig is. Dun ding, ja maar niet dunner als sommige smartphones die wel een jack hebben en zeker 6x zoveel oppervlakte.
    Heb verleden week de audio jack in mijn handen gehad en wat een flut kabeltje is dat. Niks braided wire ofzo maar zo’n 10 jaar oud wit dun kabeltje waarvan je zeker weet dat hij binnen 1 jaar van intensief gebruik gaat scheuren en defect raakt zoals met vrijwel alle laad kabels van de afgelopen iPads en iPhones.

    De rest is besproken hierboven. Veel power, mega veel waar je weinig mee kunt er. Bestanden erop en eraf is een crime zoals het eigenlijk al 10 jaar zo is.

  2. Ik las laatst een eerste review, waarin nog een tekortkoming naar voren kwam. Men haalde hier een MP4 filmbestand binnen, via de usb-c aansluiting vanaf een externe harde schijf, met de bedoeling deze op de iPad Pro te bewerken. Dat lukte dus gewoon met geen mogelijkheid. Kopiëren lukte, afspelen lukte, maar bewerken ho maar.

    • @rrrobert: Bestanden van en naar een IOS device is al een issue vanaf 2007.
      Tussen IOS devices is het sinds de komst van Airdrop al iets beter maar het is niet te vergelijken met computers of zelfs Android waarbij het kinderlijk eenvoudig is en jij als gebruiker bepaald wat er op komt en niet het OS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *