Vijf redenen om een NAS-server aan te schaffen

Nas Server
Je weet wellicht wat een NAS-server is. Maar wat heb je er nu eigenlijk thuis aan?

Een NAS (Network Attached Storage) is een harde schijf met netwerkaansluiting, waarmee je bestanden kunt delen in een thuisnetwerk. Dat klinkt misschien niet direct als iets dat je in huis nu per se nodig hebt. Toch zitten er duidelijke voordelen aan het gebruik van een NAS. Welke mogelijkheden je hebt verschilt per model. We illustreren de verschillen aan de hand van twee voorbeelden: de DS 416j en de DS 216+ van Synology.

Er zijn een aantal verschillende producenten van NAS-servers, waarvan Synology waarschijnlijk de bekendste is. Andere bekende fabrikanten zijn QNAP en Netgear.

1. Je hebt zeer veel ruimte voor opslag

Waar een redelijk externe harde schijf tegenwoordig een opslag van 2TB biedt, beschikt een NAS over verschillende schijfposities. Hoeveel het er zijn hangt af van het model. De DS416j van Synology heeft er bijvoorbeeld vier, de DS 216+ heeft er twee (verschillen zijn te zien aan de naamgeving). Je kunt dan zelf kiezen of je daar interne harde schijven met 1, 2, 3 of 4 TB aan opslag in plaatst. Vul je alle posities met 4 TB-schijven, dan heb je dus 16 TB aan opslag. Data kan vaak ook direct naar de server worden gedownload. Er zijn bovendien vaak USB-poorten aanwezig: in de DS416j een enkele USB-poort, in de DS216+ twee USB 3.0-poorten en één 2.0-poort.

2. Je kunt via een NAS direct streamen

Streamen wordt via een NAS veel eenvoudiger dan met backup/opslag via een externe HDD, doordat ze beschikken over een ingebouwde DLNA-mediaserver. Zo kun je bestanden gemakkelijk streamen naar bijvoorbeeld je smart-tv of mediaspeler.

3. Je deelt gemakkelijk bestanden met andere computers in het netwerk

Je maakt verbinding met de NAS door een vast IP-adres te bezoeken. Alle apparaten die zijn aangesloten op het thuisnetwerk kunnen zo toegang krijgen tot de bestanden op de server. Dit maakt het makkelijk om ook grote bestanden te delen met andere gebruikers. Op kantoor kun je zo bijvoorbeeld makkelijk bestanden uitprinten, omdat de printcomputer dan verbinding kan maken met de NAS. Maar ook thuis is het handig: muziek en films die door één iemand in je huishouden naar de NAS zijn gedownload zijn voor iedereen beschikbaar.

4. Je data is veilig

Het gebruik van meerdere schijfposities zorgt ervoor dat de bestanden die je opslaat op nieuwe manieren beschermd kunnen worden. Via RAID (Redundant Array of Independent Disks) worden bijvoorbeeld meerdere schrijven samengevoegd tot één opslag. Het voordeel hiervan is dat je data bewaard blijft, ook wanneer er een schijf uitvalt. Er zijn verschillende niveaus van RAID. Bij RAID 0 betekent het uitvallen van een schijf dataverlies. RAID 5 biedt bescherming bij het uitvallen van één disk en bij RAID 6 zelfs bij twee. RAID 5 vereist drie schijfposities, RAID 6 vier. De schrijfsnelheden zijn vaak ook hoog: in de 416J lees- en schrijf je met 112 en 101 MB bij RAID 5. Een hogere RAID maakt deze snelheden wat lager.

5. Via software-pakketten heeft een NAS nog meer mogelijkheden

In een NAS is een processor te vinden: in het geval van de 416J van Synology een dualcore-processor, bij de 216+ is een enkele Intel Celeron-processor te vinden, die bovendien voorzien is van Intel AES-NI-encryptie. Aan de software-kant is er een pakket als DiskStation Manager 6.0 beschikbaar. Dat biedt verschillende mogelijkheden voor bedrijven, zoals de optie een privé-mailserver in te stellen, maar voor consumenten zijn er ook allerlei multimedia-toepassingen. Zo biedt Video Station een Netflix-achtige interface voor al je films, terwijl Photo Station je onder meer collages laat maken.

2 reacties

  1. #advertentie hoort er volgens mij nog te staan.

    Heb al heel veel jaren een (Synology) NAS en het werkt super.
    Ook je foto’s van je telefoon automatisch laten sturen naar PhotoStation werkt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *