Vijf redenen waarom Tidal flopt, ondanks tweets van Jay Z

TidalFacts
Jay Z besloot zijn weekend door te brengen met het versturen van een reeks tweets, met de hashtag #Tidalfacts.

De streaming service die Spotify en Pandora het vuur aan de schenen zou moeten leggen bestaat inmiddels een maand, maar heeft nu al te maken met allerlei tegenslag. Zo viel de mobiele app uit de top 750 in de Apple Store en leek Kanye West zijn steun te hebben ingetrokken. Oh ja, en de exclusieve content was al snel niet zo exclusief meer.

Hoog tijd voor wat reclame/damage control, dus. Vorige week belde hij je persoonlijk op, nu is hij aan het twitteren geslagen. In de tweets legt Jay uit waarom je de dienst nog niet moet afschrijven. Tidal is namelijk gloednieuw, Spotify heeft meer dan honderd keer zoveel geld als Tidal, en zijn neef is speciaal naar Nigeria verhuisd om nieuw talent te vinden. #Tidalfacts, dus. Er bestaat inmiddels trouwens ook al een parodie-account, genaamd @fakeTidalFacts:

I got problems

Hier zijn alvast vijf redenen waarom Jay ongelijk heeft, en Tidal géén succes wordt:

-$20 per maand is te veel voor streaming
De ‘lossless’-optie biedt superieure geluidskwaliteit voor een prijs die dubbel zo hoog ligt als de maandbedragen van Spotify en Pandora. Het verschil is echter nauwelijks hoorbaar. En ja, er is ook een versie van een tientje, maar wat is dan het werkelijke verschil met de gratis versie van Spotify?

-Tidal heeft nauwelijks een sociale component
Zoals bekend kun je in Spotify vrienden en artiesten volgen. Hoeveel plezier je daar aan beleeft zal van persoon tot persoon verschillen, maar Tidal heeft deze functies vooralsnog niet.

-Exclusieve content exclusief houden, dat lukt niet op internet
Tja, als dát kon, dan was de muziekindustrie nooit overgestapt op een verdienmodel gebaseerd op gratis streams met advertenties. Dan luisterden we allemaal nog naar compact discs.

-Spotify is steenrijk
Jay Z probeert Tidal in de rol van sympathieke underdog te krijgen door te wijzen op het verschil in financiering. Dat verschil maakt echter ook dat Tidal de concurrentie niet aankan.

-Tidal zou artiesten helpen – maar hoe?
Tidal wordt verkocht als de eerste dienst die echt de artiesten ten goede gaat komen. Als je Jay mag geloven, zal het een doorbraak worden in de muziekindustrie. Maar indie-artiesten klagen nu al dat het nauwelijks beter betaalt dan Spotify en Pandora.

-Bonusreden: Jay Z heeft de gunfactor niet
Jay Z is een hoop dingen: één van de beste rappers aller tijden, een uiterst succesvol ondernemer/hustler, en natuurlijk de man die Beyonce van de markt heeft gehaald. Misschien is hij zelfs wel sympathiek. Maar Tidal is dat niet. Als je aankondigt de muziekindustrie te gaan vernieuwen, zonder duidelijk te maken hoe dan precies, dan roept dat weerstand op. Tidal is gepresenteerd met zoveel bombarie, dat het lijkt alsof het zelf heeft besloten dat het een succes is. De consument heeft er eigenlijk niets over te zeggen. Niet voor niets verkneukelt men zich om de berichten over het verdwijnen uit de Apple top 750 en de verdwenen tweets van Kanye West. Een product wordt nooit een succes als consumenten niet willen dat het dat wordt. Met iets meer bescheidenheid zou het misschien anders zijn gelopen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *