Vind je 48 megpixel veel? Wat dacht je van 100+MP!?

Te veel?
Overdaad of topkwaliteit?

Het was in 2018 al flink aan de orde: een herleving van de Koude Oorlog, maar in plaats van een wapenwedloop deden (proxy-)grootmachten het in de smartphone-wereld met camera’s. Het was daarbij niet ontzettend ongewoon om een smartphone met 5 camera’s aan één kant te zien. Wordt 2019 het jaar van de megapixelwedloop?

Ooit was megapixel een magisch woord en dacht iedereen die een klaptelefoon met een 2MP camera had dat hij een professionele fotograaf kon worden. Tegenwoordig is die kennis een beetje genuanceerder en kúnnen grotere hoeveelheden megapixels een impact hebben, al is dat lang niet altijd het geval. In dit artikel lees je meer over het eventuele nut van een 48MP camera.

Maar daar houdt het volgens Judd Heape (via: MySmartPrice), Qualcomm’s Senior Director of Product Management (Camera, Computer Vision en Video), nog niet op. Sterker nog, volgens de directeur krijgen we nog dit jaar constructies te zien van 64MP en zelfs een belachelijke 100MP! De Qualcomm-topman zegt niet welke merken er precies met de absurde resoluties gaan werken, maar het zijn er volgens hem meerdere.

Dat roept natuurlijk de vraag op: wat heb je eraan? Nu, meer is (in elk geval in Amerikaanse ogen) altijd beter, maar op een gegeven moment wordt een vermenigvuldiging van een gegeven inefficiënt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze baksteen smartphone met een batterij van 18.000mAh?

100 megapixel is een vergelijkbare overdaad die – tenzij zoals bij de batterij-smartphone volledig daaromheen ontworpen – eigenlijk geen nut heeft. Met zo’n hoge resolutie kun je overdag ontzettend scherpe foto’s maken en wanneer je een foto wilt uitvergroten zodat hij op een wolkenkrabber past is 100MP zeer handig.

Tegelijkertijd zie je bij hogere resoluties met het blote oog en op een relatief klein scherm als dat van een smartphone gewoon geen verschil meer. En dan is er ook nog de resolutie van een smartphone-scherm zelf, dat op een gegeven moment al die extra pixels gewoon niet meer kan weergeven. Een 4K selfie/filmpje is op het moment al de grenzen opzoeken.

Maar hey, als merken 100MP willen aanbieden dan houd ik ze niet tegen. Mits ze goede sensoren hebben en hun software dusdanig tweaken dat nachtfoto’s ook scherp zijn, kan het een leuke extra zijn. Dan kan Huawei misschien eindelijk de foto’s maken die ze beweren met hun nieuwe toestellen te maken. Helaas zie je vaak dat een nieuwe technologie ook direct de voorgrond neemt terwijl de rest van de smartphone verwaarloosbaar is. In dat geval zeg ik voorlopig: nee dank!

Lees ook: Oppo presenteert 10X optische zoom op MWC 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *