Virus plundert rekeningen via malafide Facebook-links

Zeus-virus
Het Zeus-virus. Een stukje malicious software om voor op te passen. Dit Trojaans paard doet al sinds 2007 de ronde, maar duikt nu weer op om van argeloze Facebookers die overal op klikken bankgegevens te rippen.

Een stokoud virus waar we dus maar niet vanaf lijken te komen. Volgens TrendMicro was er in mei zelfs een piek te zien, voornamelijk veroorzaakt door malafide facebooklinkjes en neppagina’s.

Het virus nestelde zich al in miljoenen PC’s – voornamelijk in de Verenigde Staten – om daarna onopvallend op de achtergrond aanwezig te zijn. Pas als een gebruiker inlogt op zijn bankpagina komen de bestanden met namen als TSPY_ZBOT.SMD en TSPY_ZBOT.XMAS in actie om inloggegevens te stelen. Volgens de New York Times zijn er al verschillende tekeningen geplunderd. Bizar. In Nederland zijn er overigens nog geen meldingen bekend.

Eric Feinberg, oprichter van privacyorganisatie Fans Against Kounterfeit Enterprise (FAKE) heeft meermaals bij Facebook aan de bel getrokken, maar tot op heden doen ze er weinig aan. “If you really want to hack someone, the easiest place to start is a fake Facebook profile– it’s so simple, it’s stupid.” aldus Feinberg. En zo blijft facebook lekker doormodderen en botnets in stand houden.

Zeus valt trouwens alleen Windows-systemen aan. Macs en Linux-apparaten blijven ongemoeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *