Vliegbasis Valkenburg moet testcentrum voor drones worden

Vliegbasis Valkenburg moet een testcentrum voor drones worden
Nederland als het centrum voor de onbemande luchtvaart? Wel als het aan deze Oranje ligt.

Vliegbasis Valkenburg in de gemeente Katwijk moet een Europees testcentrum voor onbemande vliegtuigen worden. Oftewel: een speelveld voor drones. Daarvoor pleit Pieter-Christiaan van Oranje. Onder zijn leiding is er een task force opgetuigd om te kijken of de vliegbasis hiervoor geschikt is, aldus de Volkskrant vandaag.

Defensie-expert Rob de Wijk is er positief over in de krant. Hij zit in de regiegroep en meent dat het project in potentie duizend banen opleveren. Maar er is wel een probleem. De vliegbasis staat op de nominatie om een energieneutrale woonwijk te worden met vijfduizend woningen, maar de drone-lobbyisten willen dat daar nu weer vanaf gestapt wordt. De wijk pleit voor zes weken uitstel zodat de drone-voorstanders hun plan kunnen presenteren.

Er is ook al een bedrijf dat zich wil vestigen op de oude vliegbasis: Aerialtronics, een startup die civiele toepassingen verzint voor onbemande voertuigen. “Het gaat om meer dan alleen de vliegende apparaten, maar ook om de camera’s, de software en de dataverwerking”, zegt Aerialtronics-baas Lucas van Oostrum. Hij stelt dan ook een andere naam voor: niet Drone Valley maar Unmanned Valley.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *