Vodafone en T-Mobile lagen plat door stroomstoring

Vodafone
Door de grote stroomstoring in Noord-Holland lagen talloze masten van de mobiele providers eruit.

Door de stroomstoring, veroorzaakt door een failure in een hoogspanningsstation te Diemen, ging 70 procent van de zendmasten van T-Mobile in Noord-Holland uit de lucht, zo meldt Tweakers. Ook Vodafone heeft last gehad van de storing. Een woordvoerder zegt dat de meerderheid van de zendmasten plat ging, waardoor klanten niet meer konden bellen, sms’en of toegang hadden tot mobiel internet (3g/4g). KPN zegt dat er bij hun niets aan de hand was, maar meerdere klanten melden ook op dat netwerk problemen. Inmiddels zijn de meeste netwerken weer in de lucht.

Kamervragen

In Hilversum ontkwam ook de publieke omroep niet aan de storing. Het datacenter van de NPO kon op noodstroom blijven draaien, maar het koelsysteem viel uit, waardoor werd besloten om de servers handmatig uit te zetten. Iets dat meteen al tot Kamervragen leidde van D66’er Kees Verhoeven, die van staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil weten hoe het kan dat de noodstroomvoorziening bij de publieke omroep wel is ingezet om radio en tv in de lucht te houden, maar dat de NOS-site ongeveer een uur plat lag. Tegen Nu.nl zegt hij:

“Ik wil weten wat hiervan de reden is. Misschien is er een technische reden, maar als er niet aan is gedacht dan is dat wel vreemd. Online is tegenwoordig net zo belangrijk als tv en radio.”

Op het Media Park in Hilversum kwam de stroomvoorziening aan het begin van de middag weer op gang.

Buiten de digitale wereld waren er ook genoeg problemen. Talloze liften deden het niet meer, trams en treinen stonden stil, en in Noord-Holland functioneerde veel verkeerslichten niet meer.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *