Vodafone geeft toe: we worden afgeluisterd

Vodafone
Na de onthullingen van Edward Snowden over geheime diensten die massaal het internet afluisteren, is Vodafone de eerste telecomprovider die openheid van zaken geeft, en verklaart dat overheden direct toegang hebben tot telefoongesprekken en metadata.

Techbedrijven, internet- en telecomproviders hebben nooit bevestigend gereageerd op de schokkende onthullingen van Snowden. Oké, Silicon Valley kwam in opstand, maar harde bevestigingen bleven uit. Tot vandaag. In The Guardian loopt het bedrijf leeg over een aantal van de 29 Europese landen waarin Vodafone actief is. Deze landen zouden direct toegang hebben tot Vodafone’s netwerk. Enige vorm van bevelschrift wordt hierbij niet gebruikt, overheden hebben een rechtstreekse verbinding en kunnen gesprekken aftappen, metadata opslaan en achterhalen wat de locaties van Vodafone-klanten zijn. Vodafone laat aan Apparata weten dat dit in Nederland niet het geval is.

Vodafone’s privacydirecteur Stephen Deadman roept in de Britse krant op om een einde te maken aan het direct aftappen zonder tussenkomst van een officieel bevelschrift. Zo is er volgens hem geen transparantie. Als het wel via een bevelschrift loopt, kan Vodafone in actie komen (lees: aanvechten) en het verzoek publiceren.

Naast deze directe manier van aftappen, maken veel landen alsnog gebruik van officiële bevelschriften. Vodafone presenteert vandaag het Law Enforcement Disclosure Report (40.000 woorden), waarin wordt aangegeven hoeveel verzoeken voor taps overheden bij de provider indienen. In het geval van Nederland gaat het om 43.956 verzoeken voor taps en 62.5554 verzoeken voor metadata. En dat is alleen al over 2013.

Ietwat ironisch dat Vodafone-ceo Rob Shuter vorig jaar over de Snowden-onthullingen riep dat “de aantijgingen volstrekt onwaar zijn en voorbij gaan aan het juridische raamwerk dat hiervoor geldt.” Zijn Britse collega’s denken daar klaarblijkelijk anders over.

Hieronder een overzicht van officiële bevelschriften per land die bij Vodafone zijn binnengekomen. Ze gaan over 2013 of het meest recente jaar beschikbaar.

Vodafone geeft toe: we worden afgeluisterd

Foto-cc: Nadir Hashmi

Nog geen reacties

  1. Echt? Stephan Deadman? Is het alweer 1 april? 🙂 En als ie echt zo heet, dan is ie inderdaad dead man. Spreekwoordelijke dan hé!

  2. Als Vodafone Nederland nu eens het gele en groene kolom zou kunnen aanvullen zou het fijn zijn. Anders is het binnenkort doei Vodafone. Ik stap dan wel over naar KPN die blijkbaar privacy en de burgerrechten wat serieuzer neemt.

    P.S. Is het nou echt lastig om een Nederlandstalige CEO te nemen voor Vodafone NL. Ik vertrouw de huidige clown niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *