Vodafone start vandaag met 4G in Nederland [update]

Vodafone start vandaag met 4G in Nederland
Helemaal uitgekeken op de beperkingen van 3G mobiel internet? Goed nieuws, allen. In navolging van KPN kunnen Vodafone-klanten vanaf vandaag een snelle 4G-verbinding regelen.

iPhoneclub merkte op dat Vodafone de tekst ‘Vanaf 5 augustus is ons 4G netwerk beschikbaar’ op haar site heeft gezet. Dit betekent dat klanten vanaf vandaag in aanmerking kunnen komen voor een mobiele snelheid van maximaal 50 Mbps, maar de telco is gelukkig wel zo eerlijk om op te merken dat je die snelheid toch nooit haalt. Naar eigen zeggen ligt de praktische downloadsnelheid dan ook tussen de 10 en 20 Mbps.

De dekkingskaart voor Vodafone 4G. Alles wat rood is, is 4G.

Vodafone laat -voorlopig- de volgende telefoons toe op hun 4G-netwerk:

 • BlackBerry Z10
 • BlackBerry Q10
 • Sony Xperia Z
 • Sony Xperia SP
 • HTC One
 • Samsung Galaxy SIII
 • Samsung Galaxy Note II

De iPhone 5 en iPad mini krijgen later vandaag een carrier-update, waarna de 4G-snelheid ook naar de iDevices komt. Verder kan iedereen met een Vodafone Red-abonnement direct gebruikmaken van 4G. Vodafone gebruikt overigens de 800 MHz-frequentieband, en op drukke plekken zoals steden wordt deze ondersteund door de 1800 MHz-band. Op laatstgenoemde frequentieband is KPN overigens al aan het experimenteren met snelheden tot 100 Mbps.

UPDATE: Vodafone bevestigde het nieuws zojuist, en laat tegelijekrtijd weten dat de snelheid van 3G-verbindingen ook omhoog gaat. “Om álle smartphonegebruikers de komende jaren een mobiel-internetervaring te bieden die tegemoet komt aan hun wensen, verhoogt Vodafone voor alle klanten de snelheid van het bestaande 3G-netwerk door het gebruik van dual carrier-technologie. Alle data-abonnementen beschikken hierdoor per direct over theoretische maximum downloadsnelheden van ten minste 7,2 Mbps.”

Nog geen reacties

 1. Wat moet ik me bij een carrier update voor de iphone 5 voorstellen? Dat ie ineens wel op het 4g netwerk kan? Lijkt me vrij grote onzin aangezien de hardware gewoonweg niet de juiste frequentie ondersteunt. Kan iemand me uitleggen wat ze bedoelen?

  • @F612S: Apple heeft in haar wijsheid besloten dat je alleen op 4G van een provider mag als Apple toestemming daarvoor heeft gegeven. Je mag dus alleen op een door Apple goedgekeurd 4G-netwerk inloggen.

   Vodafone rolt naast 800 MHz ook uit op 1800 MHz wat nodig is voor de iPhone 5, alleen is niet duidelijk waar ze dat precies doen en dus waar je precies op 4G kan nu en in de toekomst. Hoe dan ook doe je er goed aan om te wachten op de iPhone 5S die waarschijnlijk wel ondersteuning heeft voor 800 MHz en die ook binnenshuis goede 4G-ontvangst heeft die vergelijkbaar is met 2G-ontvangst. De 5 zal binnenshuis minder goede ontvangst hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *