VPN verkopen? In China ga je daarvoor 5 jaar de bak in!

VPN? Volkspropaganda Nederland, bedoel je
Wees blij dat we in Nederland zoveel (virtuele) vrijheid hebben!

Dat het in China geen pretje is om een voorstander van vrij toegankelijk internet te zijn, dat weten te meesten ondertussen wel. Eind juli van dit jaar verbood de Volksrepubliek China namelijk het gebruik van VPN (virtual private network) en nu moet een man daarvoor op de blaren zitten.

Een beheerder van een van deze virtuele netwerken werd namelijk gepakt door de Chinese autoriteiten, zo meldt de South China Morning Post. Hij krijgt voor het onderhouden van een intussen illegaal netwerk niet alleen een belachelijke celstraf van 5,5 jaar.

Volgens het nieuwsbericht verdiende hij sinds de oprichting in de zomer van 2013 zo’n $76.000 dollar met de dienst. Laat dat nou precies de boete zijn die hij naast zijn behoorlijk lange celstraf moet betalen. Hoewel het niet geheel duidelijk is waarom de man zo lang de gevangenis in moet, stelt de Chinese overheid (wellicht terecht) dat hij winst maakte zonder over de juiste licentie te beschikken.

Nu, China’s missie om het internet veiliger te maken (voor de semi-communistische overheid) is een beetje inconsequent. Eerder dit jaar kreeg een man in een vergelijkbare zaak (omtrent het verkopen van VPN-software) slechts negen maanden celstraf. Overigens is het ook een beetje vreemd dat VPN’s in principe niet verboden zijn, maar dat ze wel toestemming moeten krijgen van de overheid. Je kunt ook teveel vingers in de pap willen stoppen…

Dus wees verdomd blij met een land als Nederland, zoals Ruben in een column over zijn eigen ervaringen met het Chinese regime beschrijft. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je lekker naar websites als Apparata kunt surfen om een mening van een onafhankelijke journalist te lezen. Over onafhankelijke meningen gesproken, check hier mijn ongezouten mening over Star Wars: The Last Jedi. In dit artikel lees je over een gratis VPN-app voor je smartphone en desktop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *