Vreemde code duikt steeds op in animatiefilms

Vreemde code duikt steeds op in animatie films
Sommige mensen hebben echt te veel vrije tijd. Types die elke film van top tot teen analyseren bijvoorbeeld. Zo zijn er mensen die hebben een code ontdekt die in sommige films steeds weer terugkeert.

Het gaat om de code ‘A113’ die regelmatig in animatiefilms van Pixar te zien was. De code werd al eerder ontdekt, maar een verklaring was er niet. Zo konden we de combinatie zien in films als Toy Story, Up en Finding Nemo, maar ook in tv series als Southpark en The Simpsons.

Nu blijkt dat het om een verwijzing naar een klaslokaal gaat. Klaslokaal A113 bevind zich in het gebouw van de California Institute of Arts. Het blijkt dat veel animators en tekenaars hier les hebben gekregen in het maken van animatiefilms. Het is dan ook een soort ‘secret handshake’ van de makers waarmee ze laten zien waar ze de beginselen van het animeren hebben geleerd.

Beroemde afgestudeerden zijn John Lasseter van Pixar en Tim Burton. Het oude klaslokaal is nog steeds in gebruik en is inmiddels omgetoverd tot studio voor grafisch ontwerpen. Op Wikipedia staat een volledige lijst met films en series waarin je de code ‘A113’ kan vinden. Is deze code jou al eens opgevallen?

5 reacties

  1. Dit feitje is al een tijdje bekend, en ook ’toegegeven’ door de mensen achter Pixar in http://www.imdb.com/title/tt1059955/ deze docu.

    Overigens zijn er meer bedrijven die dit doen. Ik denk hier aan de Hidden Mickeys, bijvoorbeeld, of George Lucas’ gewoonte om steeds te verwijzen naar zijn vorige films (de Milennium Falcon heeft een pluizige dobbelsteen in verwijzing naar American Graffiti). Hitchcock had de gewoonte in zijn eigen films voorbij te wandelen, en elke film van Spielberg heeft ergens een E.T.-poppetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *