Techreuzen kiezen partij voor Samsung

Auteur: , Geen reacties
Samsung Apple Battle

En daar hebben ze uiteraard zo hun redenen voor.

Ebay, Dell, HP, Facebook en Google spreken zich uit over de patentenschending waar Apple zijn Koreaanse concurrent al jaren van beschuldigt.

In een brief vragen de techbedrijven de rechtbank om het besluit Samsung tot een boete te veroordelen terug te draaien. Zij zijn bang dat die uitspraak grote gevolgen voor de sector zal hebben.

De zaak loopt sinds 2012. Eerst werd het vonnis geveld dat Samsung 930 miljoen dollar aan Apple moest betalen wegens een patentschending op smartphones en tables. Deze werd later verlaagd naar 548 miljoen dollar. Vorige maand vroeg Samsung de rechtbank de zaak opnieuw te behandelen. Aangezien er honderden miljoenen op het spel staan komt de steun van de collega’s het bedrijf bepaald niet slecht uit. Die schrijven:

“De beslissing zal leiden tot absurde resultaten en zal een vernietigende impact hebben op bedrijven, die jaarlijks miljarden dollars uitgeven aan onderzoek naar en ontwikkeling van complexe technologieën en onderdelen. De technologie zoals in smartphones en tv’s, die duizenden onderdelen, componenten en software bevatten, is veel te complex om het gehele ontwerp of de functionaliteit van een product samen te voegen in één juridische definitie in een patent.”

Hun argument kan als volgt worden samengevat: de boete is gebaseerd op het idee dat als één onderdeel van een smartphone één enkel patent schendt, de gehele winst over die smartphone moet worden terugbetaald in een schadevergoeding. En dat is wellicht een tikje overdreven.

Apple heeft al meteen gecounterd: de brief zou door de rechtbank verworpen moeten worden omdat vooral Google verre van objectief zou zijn. Dat lijkt een terecht bezwaar, aangezien de patentschendende Samsung-telefoons allemaal op Android draaien. Tegelijkertijd kun je je afvragen of die partijdigheid er wel echt toe doet: uiteindelijk zouden toch de argumenten de doorslag moeten geven, niet van wie ze afkomstig zijn.

Wanneer de rechtbank zal reageren op de brief of wanneer de volgende zittingsdag plaats zal vinden is nog niet bekend.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).