Vrouw verzamelt 35 jaar aan nieuws-uitzendingen

VHS, we zullen je missen... NOT!
Hoarders zijn mensen die om de een of andere reden van alles en nog wat verzamelen, vaak totdat hun huis uitpuilt. Deze Amerikaanse vrouw heeft 35 jaar lang nieuwsberichten op videoband opgeslagen. Een soort van pre-internet massa-bittorrenten op tape, zeg maar. En men doet moeilijk omdat wij af en toe een filmpje downloaden

Marion Stokes was een voormalige bibliothecaresse die in 1977 samen met haar man een lokaal nieuwsprogrammaatje produceerde. Uiteraard nam ze de uitzendingen op. Maar toen hun show uit de lucht ging hield zij niet op met opnemen. Eerst alleen lokaal nieuws, maar later had zij niet minder dan 8 videorecorders gekoppeld aan net zo veel televisies waar ze non-stop al het uitgezonden nieuws mee opnam.

Om deze monsterklus te kunnen doen, schakelde ze vaak hulp in van vrienden en familie. Bezoeken werden kort gehouden zodat ze genoeg tijd had om de 6 uur-lange banden te kunnen wisselen om zo geen moment te missen. Na haar overlijden eind 2012 resulteerde dit in 140.000 VHS-tapes van elk 6 uur, of ongeveer 96 jaar aan materiaal als je alles non-stop zou kijken.

Natuurlijk schrijdt de technologie voort. Al snel zou je denken dat al dit tegenwoordig op een Micro-SD kaartje zou passen, maar dat valt nog vies tegen. Als we er vanuit gaan dat 1.5 uur aan materiaal op een redelijke kwaliteit zo’n 600 MB is, en we hebben 840.000 uur aan materiaal, dan komt dat neer op 336.000.000 MB of 320 TB. Een 3 TB harde schijf is redelijk goed verkrijgbaar tegenwoordig, en daar zou je er dus 107 van nodig hebben om alles op te kunnen slaan. Geen kamer vol, maar nog steeds een aardige hoeveelheid.

Iets soortgelijks is Roger Macdonald van plan. Hij is hoofd van de afdeling televisie bij het Internet Archive en de hele collectie naar een klimaatbeheerste kamer van die organisatie laten verschepen met toestemming van Marion’s zoon. Want wat zou je anders moeten doen met zo’n bende? Zo komt haar wens toch nog uit, om iets nuttigs achter te laten voor het nageslacht.

(via: The Fast Company)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *