VS willen binnen 1,5 jaar onzichtbare soldaten

camouflageCloak
Het Amerikaanse leger daagt bedrijven uit om te komen met technologie die soldaten onzichtbaar maakt.

Offertes mogen vanaf nu worden ingeleverd. Een deadline is ook al gesteld: over anderhalf jaar moeten de beste ontwerpen worden getest. In het komend half jaar zullen bedrijven hun ontwerpen kunnen voorleggen om in aanmerking te komen voor deze test.

Dat is bijzonder snel, maar de benodigde technologie bestaat voor een belangrijk deel al. Materialen die het licht om een object heen kunnen ‘buigen’ bestaan al langer. Deze worden op microscopisch niveau vormgegeven om elektromagnetische golven te leiden. Het effect daarvan is spectaculair, maar werkt vooralsnog vaak alleen in een lab-setting, onder bepaalde hoeken en specifieke golflengtes. Daar nemen de V.S. uiteraard geen genoegen mee: de nieuwe uniformen moeten bruikbaar zijn onder alle omstandigheden. Een regenbui of sneeuwstorm mag net zo min een probleem zijn als een berg of woestijn. Komt nog bij dat de benodigde energiebron minstens acht uur mee moet gaan en niet meer dan een halve kilo mag wegen.

Veeleisend is dat zeker. Maar een Canadees bedrijf met de veelzeggende naam Hyperstealth Biotechnology heeft al aangegeven bijna zo ver te zijn. Vooralsnog weigert het bedrijf details of foto’s vrij te geven.

De ‘invisibility cloaks’ zullen worden vergeleken met bestaande camouflage. Volledige onzichtbaarheid zou dan ook vrijwel onmogelijk zijn. Maar een soldaat reduceren tot een schaduw -een reële mogelijkheid- is voor het Amerikaanse leger misschien wel voldoende.

[gv data=”uYIcpISQE_g”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *