W00t! Europa redt netneutraliteit


Die zagen we niet aankomen. Er is in Europa gestemd voor een sterke netneutraliteit.

In Nederland hebben we als enige land in Europa de wet voor netneutraliteit. Hierdoor mogen internetaanbieders en telecombedrijven geen onderscheid maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties. Deze wet stond echter op losse schroeven, omdat in Europa een vervangende wet dreigde te komen. In dit wetsvoorstel -van Neelie Kroes- zaten een aantal uitzonderingen, waardoor internetproviders anders zouden mogen omgaan met ‘speciale diensten’ en meer kunnen vragen voor premium diensten. Oftewel, dit zou de deur openzetten naar een totale afschaffing van netneutraliteit, waardoor internetproviders meer mogen rekenen voor bijvoorbeeld Netflix en Youtube.

Na een spannende aanloop stemde het parlement vanochtend vóór netneutraliteit en dus tegen het oorspronkelijke voorstel van Eurocommissaris Kroes. Uiteindelijk stemde het parlement voor een wet met aanpassingen van D66-Europarlementariër Schaake.

Janneke Slöetjes van Bits of Freedom:

“Dit is in het bijzonder goed nieuws voor Nederlandse internetters, die hun open en neutrale internet kunnen behouden. Met dit resultaat mogen we blij zijn”.

Marietje Schaake van D66, zegt:

“Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleek een kwart van alle Europeanen niet in staat de onlinediensten van hun keuze te gebruiken. De stemming van vandaag zorgt er daarnaast voor dat spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten, niet verdrukt kunnen worden door bestaande internetbedrijven die onderling deals sluiten over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling.”

Het voorstel moet nu nog door de Raad van Ministers worden behandeld voordat het definitief wordt. De Raad heeft in het verleden aangegeven netneutraliteit te willen beschermen.

Foto-cc: ter-burg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *