Waar is Microsoft toch mee bezig?

Auteur: , 3 Reacties
Microsoft koers

Microsoft is de laatste maand veelvuldig in het nieuws geweest. We hadden de Microsoft Worldwide Partner bijeenkomst, interne mailtjes van het bedrijf met strategieplannen, aangekondigde massaontslagen en allerlei producten zouden worden geschrapt. Tijd voor Analyse!

Het bedrijf uit Redmond is al jaren een stabiele factor in de tech industrie, echter door de als maar groeiende concurrentie van voornamelijk Apple en Google heeft het bedrijf al vaker de nodige zeilen moeten bijzetten om mee te kunnen komen.

18.000 ontslagen
Om maar met het slechte nieuwe te beginnen. Er gaat fors in het personeelsbestand gesneden worden. Dit lijkt in eerste instantie bizar veel voor een bedrijf maar in feite zijn dit 12.500 werknemers op de payroll van het eerder overgenomen Nokia. Deze mensen waren voornamelijk verantwoordelijk voor de “Asha” en “X” toestellen. Asha telefoons, toestellen draaiend op het zwaar verouderde S40 systeem van Nokia werden alleen nog verkocht in opkomende landen en hebben vaak niet eens 3G of camera functies. De “X” lijn was vrij nieuw binnen Nokia en presenteerde onlangs nog een tweede model. Microsoft ziet echter geen toekomst in goedkope Android toestellen en sluit de afdeling.

De Finse Minister van Financiën was uiteraard niet blij met dit nieuws en spreekt zelfs van verraad! Aan de andere kant kunt je jezelf afvragen hoe logisch het is voor een bedrijf als Microsoft twee “concurrende” OS’en er naast te hebben. Hadden de Finnen dit kunnen weten? De aandeelhouders zijn in ieder geval wel blij met deze zet want het aandeel Microsoft steeg na het nieuws met maar liefst 8%!

ÉÉN Microsoft
CEO Satya Nadella geeft in een interne mail aan dat hij streeft naar een “one Microsoft”. Behalve het laten vallen van de eerder genoemde “Asha” en “X” lijn is het de bedoeling dat Windows 8.1, Windows Phone 8.1 én Windows RT zullen samensmelten tot één OS. Dit verlaagt kosten en voor ontwikkelaars is het eenvoudiger zodat ze maar voor één OS hoeven te programmeren. Deze keuze is opvallend omdat Apple en Google bewust de desktop en mobiele systemen gescheiden houden.

Alles in de cloud!
Hoewel Microsoft geen heil ziet in zogenaamde Chromebooks, gaat het tech bedrijf gigantisch investeren in serverparken en datacenters. Consumenten zullen dit als eerste merken aangezien de cloud dienst skydrive Onedrive de gratis opslag capaciteit heeft verhoogd naar 15Gb. Heb je een Office 365 abonnement dan heb je maar liefst een whopping 1 terrabyte tot je beschikking! Dit is een leuk consumenten aardigheidje maar de echte investering gaat naar de zakelijke “Azure” diensten van het bedrijf. Denk aan virtuele servers helemaal vanuit de cloud opgebouwd.

Apparaten
We weten nu dat de “Asha” en “X” toestellen geliquideerd gaan worden. Deze zullen door instap Windows Phone modellen vervangen worden, denk aan de Lumia 635. Op moment van schrijven is de Lumia 930 net uit. Deze high-end telefoon heeft een snapdragon-800 SOC aan boord en kan prima meekomen met de rest. Hoewel het verschil minimaal is hebben Samsung en HTC ondertussen de Snapdragon-801 al in gebruik. Net iets sneller en commercieel gezien natuurlijk véél beter. Daarbij komt het feit dat Microsoft een eerder aangekondigde high end toestel genaamd “mclaren” stilletjes de nek heeft omgedraaid. Redenen zijn nog onbekend maar zonder nieuw (Lumia) vlaggenschip in het verschiet kan het vertrouwen dalen bij consumenten gezien concurrenten trouw op vastgezette tijden nieuwe toestellen introduceren.

Op het Microsoft Worldwide Partner congres zou ook de introductie van de Surface mini plaatsvinden. Een 7 á 8 inch Windows tablet die in lijn zou liggen met de huidige Surface tablets. Voor een nog onbekende reden is deze tablet ook gecanceld. Wel is er aangekondigd dat fabrikanten die hardware maken met een maximaal schermgrootte van 9 inch geen Windows licenties hoeven te betalen en dat er sindsdien al 30(!) nieuwe tablets zijn aangekondigd. Aldus de tech gigant.

Al met al een boel ingrijpende wijzigingen binnen het bedrijf. Overal doet het bedrijf het goed, vooral de zakelijk producten zijn altijd stabiel geweest. Maar je ziet Microsoft duidelijk vechten en zoeken naar een strategie om een plek te krijgen bij de consument. Met geen nieuwe, maar zelfs gecancelde Lumia en Surface apparaten is de vraag wat we kunnen verwachten. Voortaan alleen nog software? Of komt er één (nieuwe) naam voor alle devices binnen het Microsoft concern?3 reacties

één Microsoft is wel cool. Ik hoopte eigenlijk dat de nieuwe (huidige dus) Windows Phone OS dat al was. Als ze dit goed werkend kunnen krijgen verwacht ik dat dit een enorme stap voorruit is voor de Windows Phones.

Servers in de cloud ben ik dan als ICTer weer niet echt van… De 1TB Cloud opslag van 365 is dan wel weer leuk.
die 1TB cloud opslag is handig, kunnen ze a la facebook kijken met welke bestanden je je bezighoudt en hier advertenties op baseren
@Jantje_555: Bij Google is dit openlijk bekend. Microsoft zegt dat ze dit niet doen wat vrij aannemelijk is omdat je bij Microsoft voornamelijk betaald voor producten i.p.v. dat je advertenties voorgeschoteld krijgt.

Of het met zekerheid te zeggen is dat het niet gebeurd is natuurlijk een tweede.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).