Waarom Apple haar koppositie in de markt volledig kwijtraakt

Apple koppositie
De ooit zo sterke marktpositie van Apple begint volledig in te kakken.

Dat Apple een wisselvallig jaar achter de rug heeft is duidelijk. De nieuwe iPhone 7 krijgt kritiek vanwege het ontbreken van een audio jack en explosieve trekjes, terwijl ook vandaag blijkt dat de iPhone 6 & 6S spontaan in slaap vallen bij gebruikers. Al deze negatieve publiciteit lijkt het bedrijf in 2017 de toppositie in de markt te gaan kosten.

Onderzoeksresultaten van Gartner tonen aan dat hoewel Apple qua omzet zijn koppositie nog mag behouden, zij wel het afgelopen kwartaal slechts de derde positie inneemt op de verkooplijst van smartphones met 43 miljoen verkochte aantallen. Op nummer 1 staat nog steeds Samsung, dat ondanks het Note 7-debacle met 71,7 miljoen verkochte toestellen redelijk tevreden mag zijn.

Op de tweede plaats staat de Chinese fabrikant BBK, het moederbedrijf van onder meer OnePlus, Oppo en Vivo. Tel je het verkochte aantal toestellen bij elkaar op, dan kom je op 44,8 miljoen smartphones, wat 1,8 miljoen meer is dan Apple.

Terwijl bij Apple de verkoopcijfers blijven kelderen, zet Huawei de opmars voort. Het merk is al een tijdje populair in AziΓ«, maar lijkt met de populaire Huawei P9 definitief doorgebroken te zijn in Europa. Het is dan ook maar de vraag of en hoe lang Apple deze relatief nieuwe Chinese eindbazen achter zich weet te houden. Misschien dat de nieuwe iPhone 8 het tij weet te keren.

21 reacties

  • @ffw88: binnenkort wel, want niemand koopt meer Apple πŸ˜‰

   On-topic: iPhone 7 sla ik persoonlijk ook over. Het is toch ook wel leuk als een gadget er nieuw uit ziet als je 800 euro er op stuk slaat. Het ontbreken van de hoofdtelefoonaansluiting is ook echt irritant, dus wellicht straks de iPhone 8.

    • @av_diver: Idd dat kan je vergeten. Vreemd genoeg zit die 3.5mm jack nog wel op de nieuwste en meest recentere 2016 Macbook pro !
     Daar zit overigens GEEN adapter bij voor de mensen die inmiddels een headphone gekocht hebben met lightning port.

     Nog mooier, je kunt je nieuwe Iphone 7 niet eens aansluiten op de nieuwste 2016 Macbook pro … Zal je een adaptor voor moeten kopen of andere kabel.
     Ja het gaat goed bij Apple.

   • @Wouter: Opvallend in jouw tak van sport is dat steeds meer automerken rekening houden met smartphones, en dus naast Apple carplay en/of Android Auto is dat ze ook steeds vaker draadloos opladen aanbieden.
    Ook daar kan je anno 2017 (want daar zitten we bijna in) nog helemaal niks mee en kan je weer een kabeltje inpluggen terwijl draadloos juist het thema van Apple is/was.

    Men is langzamerhand echt de koers kwijt.

 1. Enorm subjectief weer. Ontploffende 7’s? Waar? Eentje die gevallen was? Iedereen weet dat een beschadigde batterij kan ploffen. Audiojack, 50 jaar oude techniek, nog geen moment gemist…

  @ Wouter: S7 ziet er ook uit als een S6 en een S5, met al 10 jaar dezelfde homeknop.

  Huawei P8 hetzelfde als de P9.

  Iedereen moet eens ophouden met te doen alsof Apple een buitenaardse kunstenaar is die elk jaar 132445534 nieuwe technieken en designs kan uit de mouw schudden. Plottwist: geen enkel merk kan dat. Heel veel merken komen nu en dan met “vernieuwende” technieken, die dan wel plots maar 1 modelgeneratie mee gaan…

  Weer een clickbait artikel.

  • @luxaeterna: JIJ mist de aansluiting niet, velen wel ! Dit verzin ik niet maar dat zie je op vele fora en social media terug.
   Laten we wel zijn, mensen die thuis muziek luisteren doen dat meestal via een speaker. Dan maakt het weinig tot niets uit.
   De mensen die muziek luisteren on the go doen dat vrijwel nooit op die manier, maar met een koptelefoon, earbuds of wat dan ook.
   Dit is heel heel vaak bedraad en die lopen dus te kloten. Het percentage met een bedrade lightning jack is nu verwaarloosbaar. Ze moeten dus aan de gang met die adaptor.
   Daar betalen mensen niet 800+ euro voor.

   Soms is het weglaten goed, zie de CD/DVD drive, maar soms is het zinloos.
   Zeker als je er niks voor terug krijgt.
   De Iphone 7 is niet sneller daardoor, batterij winst is er ook niet (zie de tests nu 2 maanden na de release, het is bedroevend), mischien 1 gram lichter, en ook niet dunner specifiek dankzij het weghalen want de port is in diameter duidelijk minder dan de dikte van de phone.

   Nee, de trend nu is het weglaten van dingen en de standaard verbeteringen zoals we die altijd zien.
   Het begint nu gewoon op te vallen en zelfs de hardcore Apple fans worden kritischer.

 2. Ach je kan tientallen miljoenen telefoons verkopen maar als je dat doet met een netto winst welke miljarden lager ligt dan trekt die fabrikant met “maar” 40 miljoen toestellen alsnog aan het laatste eind.

 3. @luxaeterna: punt is een beetje: heb wel een reden om de iPhone 7 niet te kopen: ontbreken audiojack is voor mij irritant. Ik maak voor radio ook opnames met speciale microfoon, bel graag met headset en gebruik noise cancelling ding in vliegtuig. Adapters meenemen kan, maar heb er niet vee trek in.

  En mis een reden om hem wel te kopen: uiterlijk had er één kunnen zijn. Hoe oppervlakkig dat ook is πŸ™‚

 4. Jammer dat mensen niet verder onderzoeken dan de neus lang is. Bij bestelling van de iPhone 7 levert Apple gewoon een lightning to audio kabeltje mee in het doosje. Dus je kunt gewoon je headset met audiojack aansluiten….

  Ik heb zelf de iPhone 7 en vind hem super. Overigens is het iOS besturingssysteem ook vele male beter dan de android besturingssystemen…

  • @jtmengels: Ja dat klopt, dat weten de mensen ook wel maar zoals velen zeggen hebben ze GEEN ZIN in weer een extra kabeltje dat overigens verder uitsteekt uit de lightning connector dan een haakse 3.5m jack die op vele hoofdtelefoons te vinden is.
   Het feit dat hij er gratis bij zit doet niet af aan het feit dat het gewoon vervelend is en niet premium over komt.

   • @turbobrick: de reden waarom Apple de jack heeft verwijderd is mij nog onduidelijk, maar echt uitmaken doet het niet. Maar dat ze dan een verloopstekker meegeven is wel waardeloos. Doe dan een headphone met lightning kabel.

    Toch was de iPhone 7 verreweg de beste optie voor mij (256 GB geheugen), alleen is het wel balen dat ik er al 2 maanden op aan het wachten ben.

     • @monsieurleloure: Weet je dat zeker? Want mijn vriendin heeft een 7, een ze heeft alleen een koptelefoon met verloopstekkertje naar lighting. Of moeten we even terug naar de winkel? πŸ˜‰

     • @willeme: Hoorde ook dat die erbij zat.
      De meesten die echt om muziek geven hebben al sinds jaar en dag setjes die lichtjaren beter zijn dan de standaard zooi die je erbij krijgt, je moet dan met je dure setup gaan klooien met een adaptor.

      Feit blijft, ze doen dingen waar niemand om vraagt. Die 3.5mm zat niemand in de weg.

     • @turbobrick: in principe stoorde het mij niet. Sterker nog: ik gebruik het elke dag om mijn dagelijkse portie jaren 90 Gangsta Rap te beluisteren πŸ˜‰

      Het is helemaal opmerkelijk als je bedenkt dat ze bij die nieuwe MacBook Pro ALLE poorten hebben verwijderd op een twee thunderbolt poorten na (waarvan je er eentje nodig hebt voor voeding…). Maar die laptop heeft dus nog wΓ©l de 3.5 jack.

      Het enige wat ik kan bedenken is de ‘waterdichtheid’. De nieuwe iPhone kun je gewoon in het water laten vallen zonder problemen (heeft mijn vriendin gisteren al uitgeprobeerd). Misschien dat de 3.5 jack daarom weg moest?

     • @monsieurleloure: Thanks!! Ik moet nog even wachten, maar goed om te weten dat de tussenoplossing prima functioneert.

     • @willeme: ze zeggen vanwege de taptic engine (nieuwe home button) en de nieuwe speaker. Waterdichtheid is vooral ook lijm, wat kut is. Kan nu dus niet mijn eigen batterij vervangen. Ik vind het ook erg irritant, ik heb namelijk Sennheised in-ears, zwart en haakse aansluiting. Het ziet er niet uit. De standaaddoortjes zijn ‘ok’ als je slechte oortjes gewend bent. Geluidskwaliteit door het verloopstekkertje merkt de leek niet. Wat geinig is: het argument dat Lightning betere geluidskwaliteit met zich meebrengt is ook kul: merkt de leek niet. Zie hier meerdere audiofielen over op youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *