Waarom BlackBerry’s nieuwste phone volledig irrelevant is

Auteur: , 4 Reacties
Nope

Sorry, BlackBerry, maar heeft bijna niemand ook maar iets aan.

Smartphones worden doorgaans alleen maar groter en groter, terwijl de ratio van body/scherm ook alleen maar groeit. Behoorlijk interessant van BlackBerry dus, dat ze ondanks alle veranderingen in de markt eigenlijk nog steeds met een volledig irrelevant systeem komen. Niet heel gek dus, dat ze het toestel niet eens wereldwijd uitbrengen.

Ooit hadden alleen de meest respectabele individuen een BlackBerry, uitgerust met een fysiek toetsenbord en gratis berichtensysteem onderling. Het exclusieve clubje werd al snel overschaduwd door nieuwe smartphones als de Apple iPhone en de Samsung Galaxy. Nu, een decennium later, maakt het Canadese merk nog steeds dezelfde phones in een geheel nieuw tijdperk.

Afgelopen juli 2018 kwam BlackBerry met de Key2, een vervolg op de KeyOne en eigenlijk nog steeds hetzelfde als die oude 8800-kasten. Nu brengt het merk een update uit voor de Key2 met iets betere specs en een sexy rood kleurtje.

De vraag blijft daarentegen: wat denkt BlackBerry wel niet?! Het toestel is iets breder, dikker en langer dan bijvoorbeeld een iPhone XS, maar waar Apple’s recente iPhone een 5,8-inch scherm bevat, is dat van de BlackBerry slechts 4,5-inch!

Hij neemt dus meer ruimte in beslag voor een veel kleiner scherm, om nog maar te zwijgen over de rare verhoudingen van het display: 1080×1620 pixels. Normaal zou een smartphone in deze resolutie in elk geval 1080×1920 hanteren (zoals bijvoorbeeld de OnePlus 5), terwijl we tegenwoordig uiteenlopende verhoudingen zien van 1440×3040 pixels (19:9) en zelfs deze Sony Xperia met een verhouding van 21:9.

Dat zorgt voor een gekke kijkervaring, bijvoorbeeld op YouTube (je krijgt zwarte randen om de rare vorm te compenseren) en je moet het relatief grote toestel in je zak proppen, maar krijgt daar minder voor terug dan bij vergelijkbare toestellen.

Toegegeven, er zijn realistisch gezien geen vergelijkbare toestellen, want de Key2 heeft een QWERTY-toetsenbord en daar is nu eenmaal wat ruimte voor nodig. Mocht je een echte BlackBerry-fanaat zijn, dan kan ik me zélfs voorstellen dat je, voor het toetsenbord alleen, weer voor een dergelijk toestel gaat.

Maar voor zo’n €599 euro voor de gewone Key2 krijg je al relatief weinig terug. Maximaal 128GB opslagruimte (in Europa, want in de V.S. kreeg je niet eens zoveel) en 6GB RAM, een matig Gorilla Glass 3-display en als zure kers op de taart nog een Snapdragon 660. De Red Edition komt alleen in de V.S. uit en is op het nieuwe kleurtje na in principe hetzelfde als de gewone Key2 (met de grotere hoeveelheid opslag). Hij kost daar alleen wel $699…

Voor $700 krijg je waarschijnlijk en solide OnePlus 7 met een gigantisch scherm, een superieure Snapdragon 855, minstens 8GB RAM, minstens 128GB opslagruimte en ga zo maar door. Kortom, het is niet alleen het nostalgische doch onpraktische toetsenbord wat BlackBerry compleet obsoleet maakt, maar ook het feit dat je voor deze high-end prijs stukken beter kunt vinden! Nogmaals, echte fans of mensen die gewoon een fysiek toetsenbord móeten hebben zouden hun geld hieraan kunnen besteden, maar ik zou iedereen aanraden om gewoon lekker iets anders kopen, wil je vele malen meer waar voor je geld.

Foto @TCL4 reacties

1080×1920 (16:9) is al een tijdje niet meer gebruikelijk sinds de smartphones een langer en smaller beeldscherm hebben sinds 2017.

2340×1080 of 2280 x 1080 pixels bijvoorbeeld met beeldscherm verhouding van 18:9, 18,5:9 of 19:9.

Of zelfs Sony met de Xperia XZ4: beeldverhouding van 21:9
@ffw88: Helemaal gelijk hoor. Ik wil de Key2 daarentegen niet vergelijken met een Galaxy S10-scherm omdat dat helemaal niet eerlijk zou zijn. Daarom nam ik in het voorbeeld de OnePlus 5 (inderdaad uit 2017) die ook een 1080p scherm heeft, maar we netjes een 16:9 verhouding hanteert.

Ik heb het bericht iets aangescherpt.
Volgens mij snapt de schrijver het niet helemaal. Deze telefoon is geweldig voor zakelijk gebruik. Mailtjes typen, teksten lezen gaat veel beter op dit beeldformaat. Deze telefoon blinkt daar in uit en daar kopen mensen hem voor. Als ze de hele dag youtube willen kijken kopen ze idd wel iets anders.
@bottestudent: inderdaad. Het ding heeft ook een dual-sim voorziening (zie o.a 2x WhatsApp-icoontje op de persfoto). Kom dáár maar eens om bij Apple…

Nee, voor de consumenten is dit niet echt iets om naar uit te kijken, maar voor de zakelijke markt des te meer. Jammer alleen dat ze hun ‘magie’ inmiddels wel zijn kwijtgeraakt aan de grote marktspelers Samsung en Apple.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).