Waarom deze 85 apps zijn verwijderd uit de Play Store

Waarom deze 85 apps zijn verwijderd uit de Play Store
Het blijft goed opletten welke apps je op je smartphone zet.

Ga er niet automatisch vanuit dat alle apps in de Google Play Store of Apple App Store daadwerkelijk honderdduizend procent waterdicht zijn. Daar kun je wel vanuit gaan met applicaties van grote partijen, maar dat is anders met apps van onbekend ontwikkelaars.

Dagelijks zijn er medewerkers van Google en Apple bezig met het controleren van die apps en wat er in de stores komt. Het komt zo nu en dan weleens voor dat er toch troep tussenkomt. In elk geval in dit verhaal met betrekking tot de Google Play Store.

Het Amerikaanse techbedrijf heeft 85 apps uit de Play Store verwijderd. Dit werd gedaan naar aanleiding van een onderzoek van Trend Micro. De onderzoekers vonden adware verstopt in de apps onder de naam AndroidOS_Hidenad.HRXH. De apps waren al meer dan acht miljoen keer gedownload. De apps konden onder meer meten of het toestel was ontgrendeld en er kwamen advertenties in beeld die soms wel vijf minuten duurden. De ads skippen bleek erg lastig te zijn. De app maakte bovendien een eigen snelkoppeling op het thuisscherm. Dit had tot gevolg dat als de gebruiker de app verwijderde, deze alsnog op de achtergrond actief was.

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen over deze actie naar aanleiding van het onderzoek. Toch is het kwalijk dat zulke rotzooi in zoiets officieels als de Google Play Store terecht kan komen. (via TechCrunch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *