Waarom er nooit een Xbox handheld is verschenen

Xbox handheld
Xbox-topman Phil Spencer komt met een opmerkelijke uitspraak.

Van alle consolemakers uit het verleden en heden heeft elk van hen weleens een handheld de wereld ingeslingerd. Denk aan de Gear Gear van Sega, maar ook succesvollere apparaten zoals de PSP van Sony en de Game Boy én DS-series van Nintendo. De grote afwezige in dit lijstje is Microsoft.

Met voorbedachte rade, zo blijkt uit een onthullende uitspraak van Xbox-topman Phil Spencer. Op Twitter vroeg een gebruiker namelijk aan Spencer waarom Xbox nooit een handheld heeft uitgebracht, waarop de topman meldde dat het er altijd al vanuit ging dat smartphones de volledige markt van mobile gaming in zouden nemen.

Microsoft zag het dan ook als een groot risico om te investeren in een dure handheld die (volgens hun opvatting) over een tijdje ingehaald zou worden door smartphones. Hoewel het een tijdje heeft geduurd, lijkt deze toekomstvisie van Microsoft waarheid te worden. Denk bijvoorbeeld aan de recente Nintendo-games die zijn verschenen voor iOS en Android.

Desondanks blijft een handheld zoals de Nintendo 3DS redelijk populair. Het is echter nog maar de vraag hoe lang handheld-consoles daadwerkelijk populair en winstgevend blijven voor bedrijven. Op dit moment lijkt het in ieder geval verstandig dat Microsoft geen moeite meer doet om een Xbox-handheld in de markt te zetten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *