Waarom filmjaar 2017 alleen maar kan tegenvallen

Het teken dat ooit voor vernieuwing stond
Sequel hier, spin-off daar. Prequel doen? Uitgeven maar!

Het ooit zo machtige Hollywood kampt de laatste jaren met forse problemen. Niet in de portemonnee welteverstaan, want ieder jaar lijkt de omzet van de filmindustrie records te verbreken. Neen, het probleem van Hollywood is de laatste jaren het gebrek aan ballen. Praktisch iedere titel is een reboot, sequel, prequel of spin-off. Waar zijn de unieke ideeën gebleven? Waarom moet ieder succes opgevolgd worden door twee ondermaatse sequels, een gelijknamige achtbaan in een pretpark, een spin-off-serie op Netflix, een prequel, een losstaande comic-reeks, veel te dure actiefiguren en een nieuw soort ontbijtgranen?

Een greep uit een veel te lange lijst sequels en reboots die we dit jaar in de bioscoop mogen verwachten:
John Wick 2
Trainspotting 2
Star Wars: Episode VIII
The Fate of the Furious
Blade Runner 2049
Fifty Shades Darker
Kingsman: The Golden Circle
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Alien: Covenant
Logan
Thor 3: Ragnarok
Kong: Skull Island
World War Z 2
Saw: Legacy
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
War for the Planet of the Apes
Resident Evil: The Final Chapter
Transformers: The Last Knight
Creed 2
Justice League
Wonder Woman
Insidious: Chapter 4
Spider-Man: Homecoming
Cars 3
Beauty and the Beast
Power Rangers
Baywatch
Paddington 2
Soldado
Dispicable Me 3
Annabelle 2
Pitch Perfect 3
Bad Mom’s Christmas

Begrijp me niet verkeerd, een Star Wars-sequel zal mij nooit tegenvallen. Ja, ik wil meer van John Wick zien in deel 2 en ja, de nieuwe Blade Runner kan heel erg tof worden. Zelfs het vervolg op het meesterwerk Sicario kan zomaar een Oscar binnenslepen. Maar kijk toch eens naar die lijst. Kijk dan! Zitten we echt te wachten op nog een metalen, emotieloze knokpartij met ontploffingen in de nieuwe Transformers? Is de Alien-serie niet al heel lang ondermaats? Zitten we daadwerkelijk te wachten op een Fast&Furious zonder Paul Walker? Zit de wereld op nog meer martelporno in de vorm van nóg een Saw sequel te wachten? Moeten zelfs klassiekers als Baywatch, King Kong en Beauty and the Beast opnieuw gemaakt worden?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de oneindige hoeveelheid superheldenfilms. Wat denken ze toch in het pittoreske Hollywood? Geef iedere superheld een eigen driedelige filmreeks voor maximale omzet. Laat een aantal superhelden samen een team vormen. Plottwist: superhelden nemen het nu ineens tegen elkaar op. Laten we voor de derde keer in slechts vijftien jaar een nieuwe Spider-Man-reeks maken waarin hij – houd je vast – weer op de middelbare school zit en zijn krachten ontdekt. Ik word er zo moe van.

Ik kan ook nog wel wat bedenken, Hollywood. Wat dachten jullie van Titanic 2: Another Iceberg? Batman Begins Again. Een Jar Jar Binks: Origins? X-Men: Days of Yesterday’s Past Future. Terminator: Termination of the Terminator? Madder Max: Mad Max to the Max misschien?

Alle gekkigheid op een stokje, het kan in 2017 twee kanten op. Of alle vervolgen en reboots vallen uitermate tegen, waardoor stand alone pareltjes als Sicario, John Wick of Trainspotting effectief in verschrikkelijke series veranderen. Herinner je je The Matrix nog? Of de bovengenoemde titels vallen wel mee, wat tot gevolg heeft dat we dezelfde verhalen nog een keer te zien krijgen met nóg spectaculairdere CGI.

Ik hoor je denken: “Dan was 2017 toch een prima filmjaar?” Wellicht, maar vergeet niet dat al het geld dat in deze titels gestoken wordt, niet meer uitgegeven kan worden aan originele, vernieuwende ideeën. Producenten en bedrijven als Warner Bros. en Fox lijken geen risico’s meer te nemen. Wat is kunst als het niet controversieel is? Nog veel belangrijker: ons zuurverdiende geld kan ook maar één keer uitgegeven worden. Waarom zou je dan naar een nieuwe, onbekende film gaan als je weet dat de nieuwste Marvel-film ook in de bios is?

Zolang wij, de consumenten, filmmakers steeds belonen voor het herkauwen van oude concepten, krijgen wij ook niets anders meer te zien dan pulp. Nogmaals, een deel van de waslijst aan sequels zal ongetwijfeld zowel door critici als de consument gewaardeerd worden, maar op een gegeven moment zullen we allemaal moe worden van dezelfde verhalen. Als het zover is, zal het moeilijk worden om filmmakers te vinden die nog wel de vaardigheden bezitten om prachtige, unieke kunstwerken te maken.

Nog geen reacties

 1. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over nadenkt. Dear lord, creativiteit is ver te zoeken in de filmindustrie tegenwoordig:

  Animatie x Live-action
  Live-action gameverfilming.
  En voor de rest de voorbeelden in t artikel…

 2. Ik ben wel benieuwd naar kingsman en pirates of the carribean, maar transformers is wel heel erg uitgemolken, vraag me af wanneer er weer een nieuwe james bond komt…

 3. Goed stuk.

  Op John Wick 2 zit ik wel te wachten. Het eerste deel was wel gaaf hoor, 0 qua verhaal, maar de actie was goed uitgevoerd. Kijk op youtube ook hoeveel moeite Keanu Reeves in zijn trainingen stopt. Dit zie je in de film terug. Dit soort leuke acties films heb je gewoon nodig, het hoeft niet altijd een goede thriller met een diep verhaal te zijn. Maar rommel als de Fast & Furious films kunnen ze wel mee stoppen.

  Naar Trainspotting 2 ben ik ook wel benieuwd, ik heb het eerste deel nog steeds niet gezien… maar ik hoor van iedereen dat het een goede film is, dus binnenkort kijken en beoordelen of deel 2 de moeite waard is.

  World War Z 2 kan ook aardig zijn, deel 1 was wel vermakelijk.

  Verder inderdaad de zoveelste brainless Super Hero movie.

  • Thanks!
   John Wick was inderdaad een uitzonderlijk goede actiefilm met een toewijding van Reeves waar je alleen maar respect voor kunt hebben. Hopelijk zit er net zoveel tijd en liefde in deel 2. Hetzelfde geldt voor T2.
   We zullen zien!

 4. ik denk dat ik het hele jaar maar naar 2 films ga. cars 3 (opgegroeid met 1, dvd letterlijk zo vaak afgespeeld dat ie uiteindelijk kapot was) en f&f. gewoon, omdat het een leuke serie is met mooie auto’s en veel vechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *