Waarom Google miljarden moet betalen aan Europa

Google malware
De Europese Commissie is helemaal klaar met het machtsmisbruik van Google.

Google en Europa hebben al jaren geen al te beste relatie met elkaar. De zoekmachine wordt onder andere gezien als te groot en maakt misbruik van haar macht op enkele gebieden. Vandaar dat de Europese Commisie vandaag dan ook een boete van 2,42 miljard euro aan Google heeft opgelegd voor haar daden.

De commissie legt Google de boete op omdat het bedrijf haar eigen vergelijkingssite Google Shopping zou bevoordelen. Niet alleen alternatieve vergelijkingssites maar ook wij als consumenten zouden hierdoor in diskrediet worden gebracht volgens de Europese Commissie. Dat is de conclusie die wordt getrokken na maar liefst 7 jaar onderzoek.

Toont Google geen verbetering, dan kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Deze bedroeg in 2016 ongeveer 80 miljard euro. Ook lopen er nog twee andere onderzoeken naar Google: naar het gebruik van advertentiedienst Adsense en of het bedrijf onredelijke eisen stelt aan afnemers van Google’s Android.

Het is echter nog maar de vraag of Google de boete meteen overmaakt. Op dit moment geeft het bedrijf via een blogpost aan het oneens te zijn met de zienswijze van de commissie. Verwacht wordt dan ook dat Google in beroep gaat tegen de uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *